Decât sau de cât? O altă problemă de gramatică a cărei soluţie o veţi găsi aici.
Pentru a ne lamuri cum stau lucrurile, vom incepe cu cateva exemple.
El este mai înalt decât tine. N-ai decât să vezi şi singur. Mai mult se bălăceşte decât să se spele. Decât să vii cu mâna goală, mai bine stai acasă. Nu face altceva decât să se joace toată ziua.
In primul caz el este folosit pentru a construi o comparatie. In al doilea caz, este folosit intr-o locutiune. In ultimele 3 fraze, „decât” introduce o propozitie circumstantiala.
Pentru a intelege mai bine situatiile in care scriem „decât” intr-un cuvant, vom cauta sinonime sau constructii lingvistice asemanatoare.
El este mai înalt ca tine. Nu-mi pasă, poţi să vezi şi singur. Mai mult se bălăceşte în loc să se spele. Dacă vii cu mâna goală, mai bine stai acasă. Nu face altceva, doar se joacă toată ziua.
Sa vedem acum cand folosim forma „de cât”. Vom lua urmatoarele exemple:
Dotările sunt în funcţie de cât este dispus să plătească fiecare client. Copiii sunt speriaţi de cât nisip a putut să le intre în ghete.
Aici „de” si „cât” sunt două cuvinte diferite. Pentru a intelege mai bine acest lucru, vom reformula frazele de mai sus astfel:
Dotările sunt în funcţie de suma pe care este dispus să o plătească fiecare client. Copiii sunt speriaţi de cantitatea de nisip care a putut să le intre în ghete.