Staţii de încărcare pentru maşinile electrice

OK, te-ai convins si tu. Viitorul este electric. Atat la figurat, cat – mai ales – la propriu. 🙂

Si nici n-aveai cum sa nu fii convins in cele din urma. Chiar daca, sa zicem ca ai fi fost unul dintre cei mai infocati aparatori ai motoarelor cu combustie interna.

Da, chiar si pentru cei ca tine – in cazul in care te-ai fi incadrat in aceasta categorie – exista o multime de argumente in favoarea celor mai noi tipuri de masini: cele cu motor electric.

Primul argument – si cel mai important, de altfel – este acela ca masinile electrice sunt prietenoase cu mediul inconjurator. Iar pentru majoritatea dintre noi, acest prim argument ar trebui sa ramana si unicul. Caci ce poate sa fie mai important decat protejarea naturii?

OK, daca acest lucru nu te-a convins inca – sau te-a convins, insa doar intr-o proportie ceva mai redusa – haide sa vedem in continuare ce alte avantaje mai ai de pe urma folosirii unei masini electrice in locul uneia care consuma combustibil fosil.

Pretul, cel la care – vrem, nu vrem – ajungem sa ne raportam cu totii in cele din urma. Da, o masina cu propulsie electrica este ceva mai scumpa decat una clasica, insa asta doar la o prima vedere.

Asa cum bine stim cu totii, o masina de fitze dotata cu un motor cu ardere interna poate ajunge sa coste multe zeci de mii de euro. Raportandu-ne la ea, putem deci spune din start ca exista masini electrice mai ieftine.

Daca insa ar fi sa discutam despre masinile destinate omului de rand, atunci da, pretul uneia electrice este mai ridicat. Aici insa intervine statul, care ofera prime de inmatriculare celor care isi cumpara o astfel de masina. Cum ar veni, cei care isi iau o masina care polueaza sunt taxati, iar cei care isi iau o masina ecologica sunt premiati. Si e normal sa fie asa.

La asta se adauga si prima de casare mult mai mare pe care o primesc prin programul Rabla cei care isi schimba masina veche cu una noua electrica.

Dar asta nu e tot. Masinile electrice sunt total scutite de impozitele pe care trebuie sa le platesti anual la primarie daca ai o masina pe benzina sau motorina. Chiar si cele hibrid trebuie sa plateasca taxa locala, cei drept mai mica.

Iar acum ajungem la combustibil. O veche vorba din folclorul soferilor români spune ca cel care si-a luat masina si-a luat si perceptor. Iar la ritmul in care creste pretul combustibilului fosil, se pare ca in curand se vor acorda credite bancare nu doar pentru cei care vor sa isi cumpere o masina, ci si pentru cei care vor sa ii faca plinul. 🙂

O problema pe care un posesor de masina electrica nu o mai are.

Comparatia dintre pretul unui rezervor plin cu benzina sau motorina si cel al unei baterii incarcate full nici nu are rost sa fie facut. De ce? Pentru ca in multe cazuri curentul electric pentru alimentarea unei astfel de masini este gratis.

Da, exista multe statii de alimentare puse la dispozitie de catre marile lanturi de magazine in parcarile clientilor lor sau de catre autoritatile locale in care iti poti incarca bateria masinii gratuit.

Insa chiar si daca ti-o incarci acasa la tine, costul este infim.

El insa depinde de felul in care alegi sa iti conectezi masina la reteaua proprie de electricitate.

Deigur, cel mai comod este sa pui pur si simplu cablul de alimentare intr-o priza normala de 220 de volti si sa te duci linistit la culcare, pentru ca pana a doua zi ai „plinul” facut. Este o solutie destul de convenabila daca stai la casa sau daca ai un garaj in care iti poti tine masina oricand.

Daca insa locuiesti la bloc sau daca ai nevoie sa faci incarcari scurte si eficiente, in functie de programul tau si mai incarcat, atunci e clar ca trebuie sa apelezi la o statie de incarcare pentru masinile electrice.

Iar aici am eu niste ponturi pentru tine.

Ceea ce vezi in imaginea de mai sus este o statie de incarcare electrica cu o putere de incarcare maxima de 22 kW. Dimensiunile sale sunt de 44 x 28 x 14 cm, ceea ce o face usor de amplasat in orice spatiu privat.

Ea respecta insa si un grad de protectie standard pentru factorii de mediu, ceea ce o recomanda si pentru utilizarea in spatii deschise. Ea vine echipata cu un selector prin care se poate regla manual puterea de incarcare, in 3 trepte: 30%, 60% si 100% in functie de dorinta utilizatorului.

O astfel de statie de incarcare este deci de preferat unei prize schuko clasice, pentru ca iti ofera control total asupra consumului de energie electrica pentru masina ta. Daca nu te grabesti, poti seta puterea alocata incarcarii la masina la minim, astfel incat consumul pentru celelalte aparate electronice si electrice de uz casnic sa nu fie afectat.

Pentru a scadea insa si mai mult pretul platit pentru incarcarea unei masini electrice, se pot folosi si alte mici „trucuri”.

De exemplu, daca ai un abonament la furnizorul tau de energie electrica care include un pret redus pe timpul noptii, poti sa-ti lasi masina la incarcat numai in timp ce dormi, iar dimineata o ai intotdeauna cu bateria 100% la cel mai mic cost.

Pune deci cap la cap tot ceea ce ti-am scris in cele de mai sus si vezi cat de avantajos este sa iti cumperi o masina electrica.

Zi si tu ceva