Cadouri de Crăciun 2021. Ce buget au românii, pentru cine cumpără, de unde și ce cadouri au pe listă?

“Famelie mare, renumeratie mica, dupa buget, coane Fanica”. Replica personajului creat de I. L. Caragiale pare sa se potriveasca perfect contextului financiar actual. Se apropie sarbatorile de iarna, iar romanii si-au facut deja calculele si au un buget de criza pentru cadourile de Craciun.

Daca primul an de pandemie nici nu i-a speriat si nici nu i-a afectat prea mult, 2021 vine cu o reducere substantiala a sumei pe care au in plan sa o cheltuie pe cadouri pentru cei dragi. Un studiu arata ca bugetul este mai mic cu 17% decat anul trecut. Piesele de imbracaminte sunt in topul preferintelor si anul acesta, iar cadourile vor ajunge la maximum cinci membri ai familiei.

Buget de criza…

Studiul realizat pentru platforma Compari.ro ofera date despre comportamentul de cumparare al romanilor in preajma sarbatorilor. Astfel, datele indica faptul ca daca inainte de aparitia pandemiei romanii cumparau cadouri pentru 10 persoane (familie, rude, prieteni), acum s-a redus bugetul la jumatate. Cei care au raspuns sondajului au declarat ca vor cumpara daruri pentru maximum cinci persoane, iar, in medie, vor cheltui 910 lei pentru cadourile de Craciun.

Raportat la bugetul personal, cheltuielile pentru cadourile de sarbatori se situeaza undeva la un sfert din venitul mediu lunar net pentru o gospodarie. In 2021, valoarea medie cheltuita pentru un cadou va fi de aproximativ 180 de lei, cu 40 de lei mai putin decat anul trecut, arata studiul.

Ce cadouri fac romanii in 2021?

Cu un buget redus, electronicele si gadgeturile pierd teren pe listele de cadouri pentru sarbatori. Potrivit sondajului, 64% dintre respondenti intentioneaza sa cumpere un cadou pentru partener, sot sau sotie, in timp ce 52% intentioneaza sa cumpere un cadou pentru copii, 49% pentru mame si 32% pentru tati. 28% din cei 910 lei alocati sunt destinati cadourilor pentru copii.

In topul achizitiilor stau accesoriile si obiectele vestimentare (48%). Electronicele au coborat pe locul doi (42%), iar telefoanele mobile si tabletele pe locul trei (39%). Analiza obiceiului de cumparare in prag de sarbatori arata ca cele mai multe cadouri vor fi cumparate online (66%). Totusi, foarte multi romani au declarat ca vor merge sa cumpere din mall-uri, dar si din supermarket.

Sondajul a fost solicitat de Compari.ro si realizat de GKI Digital in octombrie 2021, pe un esantion de 1.627 de respondenti. 

Zi si tu ceva