Româncele, tot mai dornice de dezvoltare personală. Ce metode aleg?

In ultimii ani, româncele au devenit tot mai dornice de dezvoltare personala. Aceasta dorinta a venit si din nevoia de a jongla cat mai eficient cu sfera personala si cea profesionala, de a indeplini cu succes rolurile de femeie, mama, sotie, angajat sau antreprenor. Dezvoltarea personala este practic o investitie in propria persoana pentru a deveni cea mai buna versiune a ta.

Calatoria nu este una usoara, insa vointa este foarte importanta. O femeie care incepe un proces de dezvoltare personala este o femeie care vrea sa evolueze, sa se cunoasca mai bine, sa-si identifice blocajele, sa-si constientizeze punctele tari si punctele slabe, sa se vindece emotional, sa lucreze la sfera motivatiei si chiar sa dobandeasca o anduranta in fata obstacolelor care ii apar in cale. Fiecare alege o metoda proprie sau chiar mai multe prin care sa evolueze. Daca unele femei au nevoie de suport si sa faca parte dintr-o comunitate, altele aleg varianta individuala. Indiferent de metoda aleasa, importante sunt rezultatele. Iata cateva metode la care apeleaza femeile din Romania pentru procesul de transformare:

Dezvoltare personala… in varianta pe cont propriu 

Cititul este una dintre variantele cele mai accesibile. Poti iesi din zona de confort si poti deveni autodidacta. De la articole pe diferite teme care te intereseaza, la carti de dezvoltare personala, biografii, bloguri, studii si cercetari, toate sunt disponibile astazi mai mult ca oricand, chiar la un click distanta. Femeile care vor sa inceapa acest proces de evolutie personala pe cont propriu au la dispozitie numeroase variante de lectura. Pe langa citit, un alt mijloc de dezvoltare este sa calatoresti. Foarte multe femei aleg sa exploreze culturi cu obiceiuri inedite, sa aiba parte de experiente spirituale, sa invete noi metode de relaxare si sa-si imbogateasca totodata bagajul de cunostinte prin intermediul calatoriilor. Filmele si activitatile culturale sunt variante amintite de doamnele care vor sa se dezvolte. Este importanta tematica aleasa, insa nu este obligatoriu sa fie un documentar stiintific sau materiale foarte tehnice. Meditatia este din ce in ce mai atractiva pentru femeile care vor sa se cunoasca mai bine, sa-si analizeze temerile si sa se relaxeze. Nu este o varianta usoara la inceput, dar exista programe de meditatie ghidata care pot fi achizitionate. Dezvoltarea unei pasiuni este de un real ajutor. In primul rand pentru ca iti da voie sa crezi in propriile forte, sa investesti in tine. Multe doamne se apuca sa studieze un instrument doar pentru a-si satisfice o dorinta personala. Chiar daca poate parea banal, sportul este de asemenea eficient in acest proces. O minte sanatoasa intr-un corp sanatos!

Dezvoltarea personala… cu suport extern

Sunt si persoane care oricat de mult si-ar dori sa lucreze la evolutia personala, esueaza in acest proces daca nu au un suport extern. Ajungem astfel la metodele de dezvoltare personala care pot fi practicate in grup. Sedintele de consiliere sunt pe primul loc in preferintele doamnelor. Ajuta la vindecarea unor traume, la o conectare cu propria persoana si atunci cand au loc in cadrul grupurilor de suport reprezinta adevarate lectii de viata si te ajuta sa te raportezi la experientele celor din jur si sa iti analizezi reactiile. Cursurile/seminariile sunt de asemenea metode eficiente pentru dezvoltare. Fie ca sunt axate pe aspect de ordin personal sau profesional, povestile oamenilor, sfaturile si experientele lor sunt izvor de inspiratie. In cadrul seminariilor femeile au ocazia sa impartaseasca idei, sa puna intrebari, sa solicite sfaturi. Cursurile pot fi pe teme de comunicare sau gestionarea emotiilor, imbunatatirea relatiilor profesionale si personale, dar si dedicate anumitor domenii cum sunt cele despre antreprenoriat, digitalizare, etc. Voluntariatul este un alt mijloc de dezvoltare personala. Din ce in ce mai multe femei aleg sa se alature unor cauze in care cred, sa cunoasca oameni cu aceleasi principii, sa ajute pe cei aflati in dificultate, sa lupte pentru anumite idealuri. 

Indiferent de varianta pentru care opteaza, femeile simt din ce in ce mai mult nevoia de dezvoltare personala pentru a face pace cu propria persoana. O femeie este o mama si o sotie buna, in masura in care este impacata cu sine. La fel cum o femeie se dezvolta profesional eficient atat timp cat resimte un echilibru si in sfera personala.

Zi si tu ceva