Una dintre cele mai cautate retete este cea de legume congelate la tigaie. O delicatesa despre care vom vorbi si noi azi, aici.
Inainte de a incepe sa insiram una sau alta dintre retete, cred ca ar trebui sa stim mai multe despre pungile de legume congelate. Mai exact, despre tot ceea ce se afla in ele si cum trebuie sa le pastram pana la preparare.
Legume congelate
Cel mai adesea, o punga de legume congelate contine urmatoarele ingrediente :
- rondele de morcovi
- boabe de mazare verde
- fasole verde si/ sau galbena sub forma de pastai
- ardei rosu feliat
- bucati de conopida
- boabe de porumb dulce
Toate acestea se folosesc si ca garnitura pentru celebrele tacos, mancarea mexicana de care am auzit cu totii. Poate si de aceea, atunci cand vorbim de legume congelate, le denumim adesea si legume mexicane.
Dar sa ne intoarcem la punga noastra pe care numai ce am desfacut-o, ca sa vedem ce are inauntru.
Primul lucru pe care trebuie sa il stim este ca, o data decongelata, punga cu legume congelate nu se mai refrigereaza. Daca nu am reusit sa ii consumam tot continutul la o masa, o inchidem la loc si o punem in frigider. Nu in congelator, pentru ca dupa ce am deschis-o o pastram la o temperatura din intervalul 2 si 8 grade. Apoi trebuie neaparat sa consumam si restul de continut in maxim 24 de ore.
O punga de legume congelate sigilata poate fi pastrata pana la expirarea de termenului de garantie in congelator. Atentie, temperatura trebuie setata la cel mult minus 18 grade Celsius.
Un alt lucru la care trebuie sa fim atenti este legat de faptul ca aceste legume congelate nu trebuie tratate din punct de vedere culinar ca orice alte legume. Mai exact, daca atunci cand vine vorba de ardei, morcovi sau conopida, chiar daca suntem obisnuiti sa le mancam si crude, nu trebuie sa facem acest lucru cu cele din punga de legume congelate. Nici macar dupa decongelare.
Apa din aceste legume congelate, trecand in stare solida, le afecteaza fibrele. Dupa revenirea la starea lichida, apa dizolva nutrientii legumelor. De aceea, niste legume congelate pot fi pastrate proaspete mai mult timp, dar nu mai pot fi consumate crude. Ele sunt destinate doar prepararii mancarurilor tratate termic.
OK, acum ne-am lamurit ce putem face si ce nu putem face cu aceste legume congelate. Asa ca o sa trecem mai departe. Si anume la partea in care vom afla totul despre felul in care le putem folosi pentru a obtine cele mai delicioase mancaruri.
Legume congelate la tigaie
Atunci cand vorbim despre retete de legume congelate, prima care ne vine in minte este cea cu legume congelate la tigaie.
Si e normal sa fie asa.
O punga de legume congelate se foloseste cel mai adesea pentru a prepara o garnitura la o friptura de vis. Adica ceea ce majoritatea gospodinelor cunosc sub numele de legume sote.
Reteta pare destul de simpla. Si, dupa ce ai incercat-o prima data, iti dai seama ca este exact asa.
Secretul pentru a obtine maximul de savoare si nutrimente dintr-o punga de legume congelate sta in decongelarea lor. Mai precis, in faptul ca legumele nu trebuie decongelate integral.
Ceea ce se intelege prin decongelare in cazul unei pungi de legume congelate nu inseamna ca acestea trebuie lasate sa ajunga la temperatura camerei.
De fapt, punga se scoate de la congelator, se desface si ramane pe masa doar pana se incinge uleiul din tigaie. Daca vreti ca savoarea sa fie maxima, se poate folosi si unt. In acest caz, legumele se toarna in tigaie cand untul s-a topit complet.
Se amesteca apoi legumele bine cu o lingura de lemn si se da focul la mic. Se acopera tigaia cu un capac ermetic pentru ca totul sa fiarba innabusit.
Partea cea mai buna cu aceste legume congelate la tigaie este ca ele pot fi o masa excelenta de post. Sau pentru un vegetarian. Evident, daca nu folosim unt.
Nu trebuie insa neglijate sub nicio forma condimentele. Sarea si piperul pun glandele salivare la treaba. Cativa catei de usturoi sunt ca cireasa de pe un tort plin de frisca.
Ei bine, ne-am lamurit cu reteta. Ceea ce nu stim inca este ce pungi cu legume congelate sa alegem.
Congelatorul din supermarket e plin cu asa ceva. Care este punga pe care o vom duce acasa?
Sfatul meu este sa va orientati in functie de cantitatea pe care o aveti de preparat.
Daca aveti musafiri si trebuie sa umpleti o masa cu sapte portii, atunci e clar ca veti alege o punga sau doua cat mai voluminoase.
De obicei insa, legumele sote sunt doar un capriciu saptamanal pentru fiecare dintre noi. In acest caz o punga de legume congelate de 320 de grame, cum sunt si cele din fotografiile de mai jos, ar putea fi alegerea perfecta.

