Îngheţată fără zahăr

Inghetata fara zahar! Pentru unii dintre cititori poate parea un nonsens. Cum adica inghetata fara zahar?

Pai uite exact asa cum ati citit mai sus: inghetata fara zahar. Vreti sa va repet? Bine, atunci voi scrie si a o suta oara: inghetata fara zahar. 🙂

Evident, pe aceia dintre noi aflati la o varsta destul de frageda, subiectul s-ar putea sa nu ii intereseze. Ba, mai mult, s-ar putea chiar sa ii enerveze.

Pentru că inghetata, prin definitie, este un deliciu al zilelor toride. Si pentru care trebuie sa asteptam multe luni friguroase ca sa ne putem bucura cu adevarat de ea.

Bine, nu ne opreste nimeni sa ne alegem o inghetata din frigiderul dedicat de la supermarket si in toi de iarna. Doar ca de adevarata savoare a unei inghetate putem sa ne bucuram numai si numai in zilele de vara, nu-i asa?

Evident ca lucrurile stau exact in acest fel, si toate astea le stie orice mamica de pusti pofticios.

Dar… fara zahar? Unde s-a mai pomenit inghetata fara zahar?

Ei, dar uite ca s-a pomenit. Iar acesta e un secret bine pazit al adevaratelor gospodine. Un secret atat de bine pazit, pe care doar Aniela vi-l va impartasi. Si doar voua, celor care sunteti cititorii ei fideli de zi cu zi.

Doar ca, inainte de orice altceva, trebuie sa ne lamurim cu un lucru extrem de important.

Este inghetata fara zahar mai buna decat o inghetata obisnuita?

Adica prezenţa sau lipsa zaharului din componenta inghetatei o face pe aceasta mai gustoasa sau mai putin gustoasa decat orice alta inghetata?

Ei bine, dragii mei si dragele mele, raspunsul la aceasta intrebare nu poate fi decat unul singur. Si l-au dat cu mult timp inainte de noi chiar stramosii nostri: de gustibus et de coloribus non disputandum est. 🙂

Ce ziceti? Nu ati inteles ce ziceau stramosii? Nu e nicio problema, tot Aniela e cea care va descurca si de data asta. Ce voiau sa zica latinii se traduce cam asa: atunci cand vine vorba de gusturi si de culori, nu mai incape discutie.

De ce? Pai pentru simplul motiv ca fiecare dintre noi are preferintele sale. Atat la culori, cat mai ales la gusturi.

Bun, acum iata ca am trecut – cu bine, as zice eu 🙂 – de partea cu „gusturile nu se discuta”. Si putem ajunge linistiti la partea cea mai importanta.

De ce ar vrea cineva sa manance inghetata fara zahar?

Pai in primul rand pentru sanatate, nu-i asa? Iar cei care sufera de diabet stiu mai bine decat oricare dintre noi ca asa e. Dar nu numai diabetul este cel care ne tine pe unii dintre noi langa inghetata fara zahar.

Unele studii arata ca, indiferent cat de sanatosi am fi, o cantitate cat mai redusa de zahar pe zi ne tine si mai sanatosi. Iar pornind de aici, a luat nastere o categorie aparte a celor care vor sa manance doar alimente fara zahar.

Nicio problema pana aici. Doar ca exista alimente care prin definitie ar trebui sa fie, ati ghicit, dulci. Iar inghetata este exact unul dintre acestea.

Cum ramane atunci cu inghetata fara zahar? Mai poate fi ea la fel de dulce pe cat o stiam?

Da, se poate. Iar asta o stie orice gospodina de soi. Sau, daca nu o stie inca, o afla chiar in cele ce urmeaza. Numai de aici, de pe blogul numit Aniela.

Asadar, dragii mei si dragele mele, aflati de la mine ca puteti manca doua feluri de inghetata fara zahar: preparata la voi acasa sau cumparata de la magazin.

Reteta inghetata fara zahar

Asadar, daca sunteti gata de o noua aventura in bucatarie, iata ce aveti de facut.

Pregatiti urmatoarele ingrediente:

  • iaurt gras, 100 – 300 ml, in functie de cantitatea pe care doriti sa o preparati.
  • frisca, 100 ml, sau mai mult, tot in functie de cantitatea rezultata.
  • fructe la alegere. Pot fi banane, capsuni, fructe de padure, dupa gust. Dar neaparat congelate.
  • indulcitor. Inlocuitorul zaharului poate fi mierea sau siropul de artar.
  • optional, va puteti completa fanteziile culinare cu suc de portocale, vanilie sau mascarpone.
  • nu uita de ciocolata, insa doar dietetica!

Iaurtul cu frisca se bat separat, pana se obtine o crema pufoasa. Se toarna intr-un bol incapator si se pune tot amestecul la congelator. Dupa ce s-a intarit, se adauga fructele congelate si se toarna deasupra indulcitorul. Se pun felii taiate cu cutitul in pahare cu optionalele aferente deasupra si voila! Inghetata fara zahar e gata de savurat!

Inghetata fara zahar din comert

Daca bucataria nu e punctul tau forte sau pur si simplu nu ai timp de stat la cratita, atunci iti recomand o inghetata fara zahar gata preparata.

inghetata fara zahar

Ceea ce vedeti mai sus este o inghetata fara zahar Suplette de la Alpin. Ea este disponibila in doua sortimente: cu cacao si cu aroma de vanilie.

Iar daca preferati cantitatile mari, va recomand un tort de inghetata fara zahar Suplette. Care, evident, vă va mentine supletea. 🙂

reteta inghetata fara zahar

Zi si tu ceva