Când avem nevoie de implant dentar

Exista mai multe mituri legate de acest subiect, asa ca astazi m-am hotarat sa aflu pentru voi cand avem nevoie de implant dentar.

Inainte de toate cred ca este absolut necesar sa lamurim cu exactitate ce anume se intelege printr-un implant dentar.

Credinta general impamantenita este ca implantul dentar este atunci cand ai in gura cel putin o masea sau un dinte fals. Fals! 🙂

Implantul dentar este mult mai mult decat atat.

Un alt mit este acela ca de implant dentar au nevoie doar persoanele de varsta a treia. Fals din nou!

In zilele noastre, de un implant dentar poate si trebuie sa beneficieze oricine are nevoie, la orice varsta. Iar etatea la care pacientii ajung sa apeleze la asa ceva scade drastic de la an la an. Din pacate…

Bun, acum daca am vazut ce nu este implantul dentar, poate ca ar fi cazul ca totusi sa aflam si ceea ce este acesta.

Iar pentru a afla acest lucru cu exactitate, am apelat la site-ul unei clinici speciallizate in implant dentar: este vorba de Prolident, clinica dentara a dr. Prodan.

Citind cu atentie tot ceea ce scrie aici, am aflat ca in secolul douazeci si unu in care din fericire ne aflam, implantul dentar se face printr-o tehnica ultra moderna denumita implant endoosos oral.

Aceasta consta in inserarea pe cale chirurgicala a unui material aloplastic direct la nivelul tesutului osos alveolar din oasele maxilarului.

Materialul astfel inserat inlocuieste de obicei radacina dintelui afectat care nu a mai putut fi salvat prin plombare. Inlocuirea se face atat in scopuri estetice, dar mai ales in scop functional, astfel incat pacientul sa poata fi ajutat la masticatie de intreaga sa dantura.

Materialul aloplastic nu este deci inlocuitorul dintelui sau maselei afectate si extrase, ci doar un sprijin protetic.

Pornind de la acest material implantat, care joaca acum rol de radacina, medicul stomatolog va incepe sa lucreze pentru refacerea si inlocuirea pe cale artificiala a dintelui sau maselei respective.

Corpul implantului se construieste din materiale biocompatibile ca titanul sau zirconiul.

Urmeaza apoi – tineti-va bine – surubul de acoperire. Da, da, este vorba de un surub pe care il veti purta pentru tot restul vietii voastre in gingia proprie si personala. Stiu ca aceasta imagine nu este tocmai reconfortanta – ba chiar poate fi destul de infricosatoare pentru unii dintre noi – insa exact aceasta e realitatea. Ne place sau nu.

Dar asta nu e tot. Adica daca nu va impacati cu ideea de a avea un surub in gura, ei bine, aflati ca daca va doriti cu adevarat un implant dentar, veti avea in gura chiar mai mult decat atat.

Cum? Da, da, ati citit bine. Nu doar un surub, ci doua suruburi. Si asta din simplul motiv ca surubul de acoperire este necesar, insa nu si suficient pentru succesul deplin al lucrarii.

Asa ca urmeaza sa aveti si un surub de vindecare. Numele lui ar trebui sa fie de ajuns pentru a intelege scopul sau si mai ales pentru a nu va face probleme si a nu mai avea nicio teama de o asemenea piesa.

Ei, si daca am reusit sa trecem peste partea asta, cred ca putem vorbi acum deschis si despre bont, care are rolul de retentie a lucrarii protetice.

Si in final, unde am pus deja doua suruburi, cred ca merge cu succes si un al treilea, fara teama. Este vorba de surubul care fixeaza bontul in implant.

Peste toate aceastea se pune dintele propriu-zis, care poate fi din material metalo-ceramic sau ceramic.

Daca v-ati invins deci teama de dentist, va invit sa va faceti o programare la clinica Prolident:

Telefon: 0741215513
Str. Memorandumului, nr. 8
Cluj-Napoca

Zi si tu ceva