idei amenajare baie

Amenajarea băii şi alegerea unui mobilier de baie

Mai mare sau mai mica – in functie de posibilitatile fiecaruia dintre noi – o baie ar trebui sa fie amenajata intotdeauna cu mult bun gust. Piesele de mobilier ale unei bai au particularitatile lor si de aceea amplasarea lor trebuie bine gandita, astfel incat sa poata fi utilizate in cele mai bune conditii de catre toti cei care folosesc respectiva baie, frecvent sau ocazional.

Asadar, cum trebuie sa fie cel mai bun mobilier de baie?

Inainte de a ne apleca asupra amplasarii mobilierului de baie, cred ca este mult mai important sa ne gandim la cineva care ne poate proiecta si fabrica un asemenea mobilier, conform stilului si nevoilor fiecaruia dintre noi.

Cu totii stim ca mobilierul de baie are mult prea putine in comun cu restul mobilei din casa noastra. O baie are cu totul alte dimensiuni si alte destinatii fata de restul camerelor. Ceea ce punem in aceasta camera trebuie in primul rand sa deserveasca din toate punctele de vedere nevoile pentru care a fost creat si abia apoi sa satisfaca cerintele de design, evident, fara a neglija catusi de putin si aceasta latura a sa.

Insa astazi s-au inmultit vilele somptuoase, in care spatiul nu mai este limitat decat de viziunea arhitectului si placerea proprietarului. In acest fel si baia – sau mai bine zis baile – au suferit transformari surprinzatoare din aproape toate punctele de vedere.

Se pare ca au apus definitiv vremurile in care o casa avea doar cate o singura baie care deservea alte 4 camere, iar cei care locuiau acolo o putea folosi in functie de nevoile celorlalti colocatari. Astazi o baie trebuie sa bifeze multe puncte la capitolul estetic, si sa isi pastreze in acelasi timp toate functionalitatile pentru care a fost destinata.

De aceea, atunci cand vine vorba de amenajarea si mobilarea unei bai, e bine sa tinem cont de cateva sfaturi utile:

amenajarea baii

1.Nu neglijati suprafeta vitrata. Da, astazi exista pe piata o multime de modele de faianta extrem de tentante. Insa acestea nu trebuie si nu pot sa inlocuiasca niciodata o fereastra cat mai mare. Ea are un rol dublu, pe care nu il poate substitui nimic in totalitate. Este vorba de asigurarea luminii si de aerisire. Desigur, se pot folosi luminatori artificiali, extrem de pomposi si sisteme artificiale de aerisire si de purificare a aerului extrem de sofisticate. Insa acestea nu pot veni decat in completarea aerului si luminii naturale.

idei baie

2. Plasati camera de toaleta intr-o zona a casei cat mai discreta. In toate conacele boieresti, era un semn de civilizatie si bun gust atunci cand un oaspete se ridica si intreba gazda unde se afla toaleta. De aceea, baia nu trebuie sa se afle in raza vizuala directa a celor care socializeaza in livingul casei.

3. Vasul de WC nu este obiectul principal aflat intr-o baie. Evident, el este probabil cel mai utilizat din acea camera, dar asta nu inseamna ca amenajarea acesteia trebuie sa aiba in centru colacul WC-ului. Mobilierul de baie poate fi ales astfel incat atentia privitorului sa cada pe alte zone, cum ar fi lavoarul sau oglinda. Se poate opta de asemenea pentru crearea unui mic separeu, astfel incat vasul de toaleta sa fie mascat de un perete fals. In acest fel se obtine si o amenajare foarte practica a baii, ea putand fi folosita chiar si de doua persoane in acelasi timp.

4. Cabina de dus nu trebuie sa fie neaparat curbata. O astfel de cabina este extrem de tentanta, intrucat are un design modern, care incanta privitorul. Nu este insa si la fel de practica, intrucat spatiul din baie nu este folosit la fel de eficient ca in cazul unei cabine cu unghiuri drepte.

5. Mai mare nu inseamna neaparat mai spatios. O camera de toaleta gandita la dimensiunile unui dormitor te va obliga sa o umpli cu mobilier pe masura. In acest fel, e posibil ca dupa ce vei termina de amenajat baia sa constati ca toate obiectele de mobilier, plus cada si chiuveta pe care ti le-ai executat la comanda au iesit atat de mari incat spatiul ramas in baie este chiar mai mic decat daca acesta ar fi fost de niste dimensiuni mai rezonabile. Atentie deci la acest aspect atunci cand te afli in faza de proiectare a viitoarei case.

Daca vrei mai multe sfaturi in acest sens, iti recomand si acesta pagina extrem de utila: https://www.facebook.com/savinidueromania/ .

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.