Să divorţăm corect

Una dintre marile probleme cu care se confrunta românaşul obişnuit din societatea contemporană este cum sa scape mai repede de consoarta care îi tot face zile fripte. E valabila bineinteles si reciproca, atunci cand privim lucrurile din punctul de vedere al consoartei.

Venind in intampinarea lor, alti romanasi patiti, dar ajunsi in functii cheie prin tarisoara noastra de groaza, au plecat urechea si la suferinta semenilor lor, asa ca s-au gandit ei ca ar fi bine sa le scurteze pe cat posibil suferinta si au simplificat procedura privind scapatul de scorpie sau de porc.

Daca va aflati cumva si voi in aceasta situatie ingrata, pentru a afla care sunt actele necesare, e bine sa apelati la serviciile unui avocat specializat in dreptul familiei.

In versiunea cea mai simpla a procedurii de divort, atunci cand conditiile legale sunt indeplinite, (divortul prin acord), cei doi soti trebuie sa depuna la judecatorie urmatoarele acte:

  • certificatul de casatorie in original
  • actiunea de divort
  • dovada privind plata taxei de timbru
  • timbru judiciar.

In situatia in care nu exista acord intre soti sau conditiile legii nu permit realizarea procedurii simplificate a divortului prin acord, se va depune la judecatorie:

  • certificatul de casatorie in original
  • actiunea de divort
  • dovada privind achitarea taxei de timbru.

La aceasta lista se mai pot adauga, in functie de caz:

  • certificate de nastere ale copiilor minori din casatorie
  • alte dovezi privind dovedirea culpei exclusive a unuia dintre soti sau a culpei comune.

Trebuie mentionat faptul ca cererea de divort se va depune in doua sau trei exemplare (in cazul in care exista copii minori din casatorie).

Mai este necesar sa amintim si faptul ca, pana nu demult, era posibila desfacerea casatoriei prin intermediul unui mediator, insa acum acest lucru nu mai este permis de lege.

Este permis in schimb divortul la notariat. Acesta prezinta cateva avantaje fata de cel pronuntat în instanta, daca e sa luam in considerare timpul în care se poate finaliza – o perioada de maxim 30 de zile – cat si costurile ceva mai reduse, care acum pornesc de la suma de 600 de lei, inclusiv TVA. Nu trebuie neglijata in acest caz nici confidentialitatea procedurii.

Astfel, conform articolului 375 din noul Cod Civil, si notarul public este in masura sa constate din punct de vedere legal ca desfacerea casatoriei s-a produs prin acordul ambilor soti, indiferent daca exista sau nu copii minori rezultati din respectiva casatorie, din afara ei sau daca au fost adoptati. Acesta va dispune apoi eliberarea certificatului de divort.

Desfacerea casatoriei poate fi ceruta din culpa unuia dintre soti sau din culpa comuna, iar daca ambele parti cer divortul, nu mai este necesar sa se motiveze cererea de incetare a casatoriei.

La desfacerea casatoriei sotii vor hotari daca acela dintre ei care in timpul casatoriei a purtat numele de familie al celuilalt va mai purta numele si dupa divort sau va reveni la numele avut anterior. Pentru motive intemeiate (de exemplu, daca sotul respectiv este cunoscut intr-un anumit domeniu sub numele dobandit in urma casatoriei), instanta de judecata este cea care poate incuviinta pastrarea numelui dupa desfacerea casatoriei in lipsa unei acord intre soti.

Deci tot mai bine e sa existe consens si la divort. 🙂

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.