ghidul alegatorului 2019

Lista candidaţilor la prezidenţiale şi motivele pentru care au fost votaţi sau nu

Gata, alegerile prezidenţiale s-au terminat de mult, motiv pentru noi, alegătorii, să îi întoarcem pe toate părţile şi să aflăm ce voiau ei de la viaţa noastră.

Am avut asadar nu mai putin de 14 magnifici pe care i-am suportat o luna intreaga de campanie electorala pe toate televiziunile, pe toate gardurile, pe toti stalpii si peste toate gropile din strazi.

Iata-i mai jos pe fiecare dintre ei, cu descrieri pe intelesul fiecarui alegator, plus motivele pentru care au fost votati sau nu, in ordinea de pe buletinul de vot:

1. Klaus Werner Iohannis (PNL). Nea Ioha s-a trezit presedinte prima data acum 6 ani pentru ca avea o calitate unica: nu-l chema Victor Ponta. Si cum s-a trezit, la fel s-a si culcat, cu mici intermitenţe, cand s-a mai uitat la televizor sa vada pe cine a pus PSD premier sau daca mai e Kodruta la DNA.

motive pentru care a fost votat: e foarte bine vazut in cancelariile occidentale, da bine la imaginea tarii in exterior

motive pentru care n-a fost votat: va sta inca 5 ani in concediu pe banii tai

2. Theodor Paleologu (PMP). Un fumator de pipa rârâit apare din ce in ce mai des pe la TV, dand lectii de orice. E de o politete enervanta, nu are figura de politician, nu are apucaturi de politician, nu are limbaj de politician.

motive pentru care a fost votat: ar fi fost un presedinte erudit, neconflictual, previzibil, implicat si fara dosare

motive pentru care n-a fost votat: nu s-a implicat suficient in polemici

3. Ilie Dan Barna (USR PLUS). Antipesedist, la fel ca 13 din cei 14 candidati, nea Ilie nu e de la scularie, dar putea fi marele nostru salvator. Acuma, mare o fi el (are aproape 2 metri), dar au aparut in presa niste articole despre contractele firmelor sale cu statul.

motive pentru care a fost votat: om nou, vrea o resetare totala a vietii politice romanesti

motive pentru care n-a fost votat: nu pare foarte priceput, se afla in non-combat cu Iohannis, al carui „iepure” pare sa fi fost

4. Hunor Kelemen (UDMR). Kelly pare dovada clara ca politicienii din Romania sunt toti la fel, indiferent de etnie. Dupa elita politica maghiara din Ardealul anilor ’90, ne-am fi asteptat ca urmasii lor sa vina cu un discurs modern, european, de secol XXI. Ne pare rau, ne-am inselat si nu mai avem asteptari nici de la udemeristii care vor veni dupa Kelemen & Co.

motive pentru care a fost votat: daca esti maghiar, ai avut toate motivele

motive pentru care n-a fost votat: daca nu esti maghiar, nu te reprezinta in niciun fel

(foto: Annika Haas)

Zi si tu ceva