Recesiunea economică 2020: cum va fi afectată România

Lumea este lovită în plin de o nouă criză, dar cea economică nici măcar nu a început, iar ţara noastră nu va fi ocolită.

Noul coronavirus a adus întreg mapamondul într-o stare pe care mulţi dintre noi o credeam posibilă doar în scenariile filmelor SF. Cum însă viaţa bate întotdeauna filmul, iată-ne ajunşi din nou într-o situaţie limită pentru care căutăm cu disperare soluţii de ieşire.

Însă problema medicală pare să rămână din ce în ce mai mult în plan secund – de altfel, majoritatea factorilor de decizie sunt de părere că este doar o chestiune de săptămâni până când restricţiile impuse în scopul protejării populaţiei vor fi relaxate total.

Întrebarea cea mai importantă, la care din păcate nimeni nu poate da un raspuns exact în aceste zile, este cum va arăta lumea după ce va fi trecut toată această pandemie.

Un lucru este însă sigur: nimic nu va mai fi ca până acum.

Analiştii economici consideră că virusul nu a făcut decât să grăbească sosirea inevitabilă a unei noi recesiuni pe care o aşteptam cu toţii de aproape 10 ani. Şi care, la fel ca întotdeauna, ne găseşte nepregătiţi.

În România, situaţia din 2008 se repetă, însă după un alt scenariu. Dacă atunci antreprenorii alergau înnebuniţi zi şi noapte în căutare de comenzi pentru a-şi salva afacerile, acum nu pot decât să asiste neputincioşi cum se apropie falimentul, aflându-se în imposibilitatea de a-şi desfăşura cele mai elementare activităţi. Iar efectele vor începe să apară cu repeziciune.

Zi si tu ceva