Efectul pervers al creşterii diferenţiate a salariului minim din România

Nu sunt vreo mare economista, de fapt chiar nu am studii de specialitate in acest domeniu, dar recenta stire despre cresterea salariului minim m-a facut sa imi pun cateva intrebari si sa imi ofer tot atatea raspunsuri.

Daca raspunsurile sunt in vreun fel corecte sau nu, asta imi poate spune oricine se pricepe cat de cat la asa ceva, insa tocmai faptul ca o profana intr-ale economiei ca mine ridica asemenea semne de intrebare ar trebui sa le cam dea de gandit legiuitorilor nostri. Parerea mea.

Va sa zica se intentioneaza cresterea salariului minim de la 1 decembrie sau ianuarie sau chiar de acum din noiembrie, nu prea am inteles, pentru ca s-a tot facut revenire la revenire in dulcele stil clasic romanesc si oricum nu asta conteaza.

Ceea ce conteaza nu este nici macar faptul ca are loc o noua crestere „din condei” a salariului minim, fara niciun studiu de impact asupra economiei si fara nicio corelatie cu productivitatea muncii, singura care ar trebui sa dicteze cand si cat sa creasca acesta. (Apropo, de ce nu faceti salariul minim direct 1.000 de euro, ca sa stim o treaba si sa nu mai sufere de saracie clasa muncitoare care va tot voteaza, dragi guvernanti?)

Ceea ce conteaza cu adevarat este că de data aceasta se face o „discriminare” 🙂 intre cei cu studii superioare si cei fara. Iar discriminarea, in opinia mea, le este net favorabila celor fara…

Sa ma explic. Sa presupunem ca tu esti un patron de microfirma care alearga de dimineata pana seara, 7 zile din sapte, iar la sfarsitul lunii, cand tragi linie, constati ca dupa ce ti-ai achitat integral datoriile catre furnizori, salariati, contabil si stat, ramai in mana cu ceva mai putin decat salariul minim pe economie.

Cum ar veni, angajatii tai castiga mai mult decat tine. Din banii tai.

In fata acestei evidenţe, ai ca alternative doar sa inchizi firma sau sa mai dai afara din salariati si sa imparti aceeasi munca la cei ramasi, inclusiv tu. Insa cum statul, in generozitatea lui infinita, isi sporeste jaful din banii tai prin cresterea impozitului pe munca odata cu salariul minim, incepi sa cauti noi solutii pentru ca dividendele sa nu ramana din nou in urma salariului minim pe care nu ti-l permiti.

Iar de data asta solutia ti-a oferit-o pe tava chiar statul: salariu minim diferentiat in functie de studiile angajatului. Asa că cei pe care ii alungi primii din firma ta sunt cei cu diplome cumparate de la sereleurile care isi zic facultati. Si totodata te vei asigura ca toti cei pe care ii vei mai angaja de acum incolo vor fi doar cu studii medii, fara studii superioare in curs sau in viitor.

Adica pe bune, ce iti aduce in plus in firma un angajat cu licenta, in afara de un cost suplimentar? E un prost mai destept? Intereseaza pe cineva ce facultate a facut? A studiat acolo ceva care sa aiba vreo cat de mica legatura cu activitatea din firma ta? E ceva ce nu poti sa-l inveti tu, dupa ce ti-ai dat seama la interviu cat il duce capul?

Pentru că, exceptand juristii si contabilii la care oricum apelezi numai in cazurile strict prevazute de lege si atunci doar prin contracte cu firme specializate in asa ceva, aproape toti ceilalti absolventi de facultate sunt niste ratati patentati, care in loc sa caute sa produca ceva dupa terminarea liceului, o freaca pe banii parintilor inca vreo 3-4 ani departe de casa, inchipuindu-si ca vor scapa la infinit de un job de rahat in urbea natala sau in Europa.

Si sa nu va aud ca-mi spuneti ceva de softisti, pentru că cei mai buni programatori pe care i-am cunoscut erau „self made”, adica tot ce stiau invatasera chiulind de la scoala si stand nopti intregi prin salile de netcafe-uri sau erau hackeri innascuti. Majoritatea nu au nici bacul, iar firmele mari se bat pe ei in salarii cu multe zerouri in euro.

Asa că – aviz studentilor: s-ar putea ca de la anul sa fiti nevoiti sa aduceti o adeverinta ca nu aveti studii superioare, pentru a va putea angaja! 😆

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.