antalya mon amour

Antalya, mon amour…

Intreaba repede pe oricine care este capitala Turciei, si va ramane putin incurcat. Istanbul? – va fi prima reactie. Nu, Ankara, iti va raspunde zambind dupa cateva clipe de gandire…

Desi am fost atatea secole condusi de Inalta Poarta, Turcia de azi are in continuare pentru noi o atractie enigmatica. Noi tanjim catre civilizatia occidentala, dar in acelasi timp privim cu jind cum se deschid, atat de aproape de noi, Portile Orientului, pe care Apusul civilizator nu il va intelege in veci asa cum putem sa il intelegem noi, cei care ar trebui sa ne mandrim mai mult cu apartenenta noastra la cultura Levantului.

Si totusi, care este capitala Turciei? Din nou iti vine in gand Stanbulul. Dar cand spui capitala turismului din Turcia, la ce te gandesti instantaneu? La Antalya evident…

Ce este Antalya? Un oras, iti vor spune unii. Ba o provincie, ii vor corecta altii. Putini stiu insa ca ambele raspunsuri sunt castigatoare.

Antalya este o provincie de pe coasta Marii Mediterane, in sud-vestul Turciei. Are un litoral lung de peste 600 de kilometri si este compusa din 15 districte, dintre care cel mai important este Antalya, cu capitala in orasul cu acelasi nume.

Legenda spune ca la descoperirea acestui pamant, regele Attalos II le-a spus oamenilor sai: “Acesta trebuie sa fie paradisul”.

Legendarele bai turcesti, mancarurile picante, magazinele de suveniruri, strazile galagioase si barurile pline de turisti euforici, urmele istorice mentinute in edificiile elenistice, bizantine, romane sau otomane, dar mai ales festivalurile Antalyiei sunt motivele pentru care ar trebui sa te rasfeti cel putin o data in viata cu acest paradis, cautand cele mai bune oferte de petrecere a unei vacante de neuitat in Antalya.

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.