bust statuia

Bustul care a alungat statuia de pe soclu

Interesant cum în Românica noastră cea de groază numai cultura poate provoca scandal.

Este si cazul unor statui dezvelite in 2014 la Targu Jiu pentru care Ministerul Culturii a dispus sa fie inlocuite deoarece, abia dupa ce au ajuns in vazul lumii, a descoperit ca acestea sunt amplasate ilegal.

Dincolo de avizele care nu au fost solicitate la timp, beleaua a fost alta: cica bustul lui Sergiu Nicolaescu nu semana deloc cu celebrul regizor, multi trecatori intrebandu-se cine e cântăreţul :mrgreen:

Dar asta nu e tot. Odata cu Sergiu, orasul oltenesc s-a pricopist si cu statuile sotilor Tatarescu, Gheorghe si Aretha, despre care putini stiu cine au fost si oricum nu intereseaza pe nimeni atata timp cat singurul lucru pe care toata lumea l-a remarcat a fost ca Aretha are bustul prea generos.

Acuma, ce sa facem, daca in viata reala tanti Aretha „chiar era o dama bine”, dupa cum spune insusi artistul care a sculptat-o?

Nu conteaza, atata timp cat de la Ministerul Culturii s-a vazut ca respectiva statuie e „prea sexoasa”, desi lucrarea a fost realizata dupa tablouri de epoca si poze originale ale modelului.

Asa ca Gheorghe si Aretha Tatarescu s-au vazut cu busturile date jos, propunerea fiind ca ele sa fie demolate si inlocuite.

Pana la urma, acestea au ajuns in depozitul Muzeului de Istorie din Gorj.

Acolo au stat un an, dupa care au fost amplasate, in toata splendoarea lor, in curtea Casei Memoriale Tudor Vladimirescu din comuna Vladimir.

Aici sunt admirate zilnic de sateni, care nu se simt deloc scandalizati de bustul Arethei.

Evident, statuia din fotografie nu este cea la care se face referire in acest articol. 🙂

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.