locuiești în UK și nu-ți mai permiți să plătești chiria din cauza Coronavirusului

Ce poți face dacă locuiești în UK și nu-ți mai permiți să plătești chiria din cauza Coronavirusului

Dacă te numeri şi tu printre românii din UK care au probleme cu plata chiriei în această perioadă dificilă pentru noi toţi, nu trebuie să disperi.

Articolul de faţă îşi doreşte să îţi vină în ajutor cu câteva informaţii utile (dacă faci click pe oricare din subtitlurile de mai jos vei fi redirecţionat la capitolul corespunzător):

 – stare de urgenţă: ce drepturi au proprietarul şi chiriaşul

 – pot să primesc ordin de evacuare?

 – rate neplătite la bancă şi executare silită

 – reparaţii şi acces în locuinţa închiriată

 – mutatul în altă chirie

 – ajutoare sociale

 – nu mai am unde să stau

 – vreau să mă întorc în România

Stare de urgenţă: ce drepturi au proprietarul şi chiriaşul

         Conform legislaţiei în vigoare din Marea Britanie, în perioada pandemiei de Covid-19, locatarii nu pot fi evacuaţi din casele închiriate până la ridicarea stării de urgenţă.

         Acest lucru nu înseamnă însă că eşti scutit de la plata chiriei. Chiria se calculează în continuare conform contractului pe care îl ai cu proprietarul locuinţei în care stai, dar faptul că te afli în imposibilitatea de a o plăti parţial sau integral în această perioadă nu îi dă dreptul acestuia să te dea afară din casă.

         Ce poţi face în acest caz? Încearcă să ajungi la o înţelegere cu proprietarul privind plata chiriei, explicându-i că treci printr-o perioadă mai grea, în care veniturile tale s-au redus drastic sau nu le mai ai deloc.

         Poţi cere o reducere de chirie pe tot parcursul stării de urgenţă sau o scutire de la plata ei, urmând ca după revenirea la situaţia normală să îi plăteşti, pe lângă chiria lunară, şi pe cea restantă, în mai multe rate care să nu îţi afecteze semnificativ bugetul familiei.

         Mai înainte de orice însă, fă-ţi calculele exacte, astfel încât să-ţi poţi permite să îi plăteşti tot ceea ce îi datorezi, în conformitate cu ceea ce aţi agreat.

         Trebuie să fii conştient de faptul că după ridicarea stării de urgenţă nicio lege nu te va mai apăra împotriva evacuării, dacă nu îţi vei plăti chiria la timp şi integral, plus restanţele din această perioadă.

         În ceea ce îl priveşte pe proprietar, legea îi dă dreptul ca, pe tot parcursul stării de urgenţă, să verifice prin mijloace de comunicare la distanţă actele care atestă legalitatea şederii în Regatul Unit a persoanelor cărora le-a închiriat locuinţa sa.

         Astfel, acesta este obligat în continuare să se asigure că printre chiriaşii săi nu se află imigranţi ilegali, dar poate face acest lucru solicitând copii dupa actele acestora prin mail, aplicaţii de chat sau videoconferinţe pe care să le înregistreze cu data aferentă.  

Pot să primesc ordin de evacuare?

         Dacă ai ajuns în imposibilitatea de a-ţi mai plăti chiria, nu trebuie să îţi faci mari probleme deocamdată.

         În perioada stării de urgenţă nu se pot emite ordine de evacuare, iar toate acţiunile aflate pe rol în instanţă pentru evacuarea chiriaşilor sunt rămase în aşteptare până în data de 25 iunie 2020. 

         Mai mult: poţi să rămâi în casă şi dacă ai primit ordin de evacuare înainte de izbucnirea pandemiei, iar acesta nu a fost încă pus în executare.

         Dacă nu locuieşti în aceeaşi casă cu proprietarul, în această perioadă executorii judecătoreşti nu te pot da afară, iar proprietarul nu poate obţine ordin judecătoresc de evacuare.

         Dacă însă locuieşti în aceeaşi casă cu proprietarul, acesta îţi poate da un preaviz prin care să îţi solicite ca într-o perioadă de timp rezonabilă să îţi găseşti o altă locuinţă. În acest caz, proprietarul nu are nevoie să obţină un ordin judecătoresc, însă nu te poate da afară din casă în perioada stării de urgenţă dacă nu ţi-ai găsit un loc în care să stai în siguranţă.

         Conform legii, începând cu 26 martie 2020, perioada de preaviz în cazul tău trebuie să fie de cel puţin 3 luni.

         Dacă preavizul tău a început înainte de 26 martie, proprietarul va avea nevoie de un ordin de evacuare, pe care nu îl poate obţine în perioada stării de urgenţă. De aceea, deocamdată poţi rămâne în casă şi după expirarea preavizului.

Rate neplătite la bancă şi executare silită

         Dacă locuieşti într-o proprietate pe care este instituită o ipotecă, trebuie să ştii că, din ceea ce au anunţat creditorii ipotecari, aceştia nu vor intenta procese pentru executarea silită a proprietarilor debitori pentru o perioadă de 3 luni incepând cu data de 19 martie 2020.

         De asemenea, aceiaşi creditori le vor permite suspendarea pentru 3 luni a plăţii ratelor celor care nu îşi pot plăti creditele din cauza problemelor legate de epidemia de Coronavirus.

         Dacă te afli în această situaţie şi vrei să beneficiezi de facilitatea respectivă, trebuie să ţii cont de faptul că după trecerea acestei perioade vei fi nevoit să achiţi, pe lângă ratele din graficul normal de rambursare, şi ratele pentru care ţi s-a permis suspendarea temporară a plăţii.

         Verifică dacă în contractul tău de credit există o poliţă de asigurare care acoperă şi riscul de neplată în caz de declarare a stării de urgenţă la nivel naţional sau de izbucnire a unei pandemii. Dacă aceste riscuri sunt asigurate, poţi sta liniştit: ratele din această perioadă vor cădea în sarcina societăţii de asigurări.

         De asemenea, poţi vedea dacă creditorul tău este dispus să îţi ofere anumite facilităţi precum scutirea de dobânzi penalizatoare pentru întârzierea la plata ratelor sau reducerea ratei dobânzii pe o anumită perioadă de timp.

Reparaţii şi acces în locuinţa închiriată

         Pe toată perioada stării de urgenţă, proprietarul are aceleaşi obligaţii în ceea ce priveşte întreţinerea şi reparaţiile pentru locuinţa pe care ţi-a închiriat-o.

         Chiar dacă nu va putea să se ocupe de aceste lucruri la fel de repede ca înainte de izbucnirea pandemiei, tot va trebui să le facă într-o perioadă de timp rezonabilă, astfel încât să nu îţi fie afectat traiul normal în respectiva locuinţă.

         Însă, oricine îţi intră în casă pentru a efectua reparaţii trebuie să respecte cu stricteţe regulile de distanţare socială stabilite prin legislaţia în vigoare.

         Dacă în această perioadă era programată inspecţia periodică a instalaţiei de gaz, ea trebuie făcută în mod obligatoriu la data stabilită. Excepţie face situaţia în care în locuinţă se află cineva în autoizolare datorită infecţiei cu Covid-19, caz în care proprietarul trebuie să stabilească împreună cu firma autorizată o nouă dată de efectuare a inspecţiei.

         În aceeaşi eventualitate a unei persoane aflate în autoizolare, proprietarul nu poate trimite pe nimeni la tine în casă dacă nu este ceva urgent.

         De asemenea, în aceasta perioadă nu sunt permise vizionări ale proprietăţii, decat dacă locuieşti în aceeaşi casă cu proprietarul. În această situaţie, vizionarea poate fi facută folosind aplicaţii online pentru tabletă sau telefon.

Mutatul în altă chirie

         Mutatul în perioada stării de urgenţă este descurajat de guvern, care a stabilit o serie intreagă de obligaţii, atât pentru chiriaşi cât şi pentru proprietari, cu scopul de a preveni răspândirea infecţiei cu noul Coronavirus.

         De aceea, dacă aveai programată o mutare în această perioadă, cel mai bine este să alegi una din urmatoarele variante:

 – să amâni mutatul pentru perioada de după ieşirea din starea de urgenţă

 – să vorbeşti cu actualul şi cu noul proprietar ca să-ţi permită să te muţi după încetarea stării de urgenţă, în cazul în care ai apucat să perfectezi deja actele de închiriere.

         Dacă noul contract de chirie a intrat deja în vigoare, puteţi încheia un act adiţional prin care să fixaţi o nouă dată de început, astfel încât să nu fii nevoit să plăteşti chiria pentru locuinţa în care încă nu te-ai mutat.

         În ceea ce priveşte actualul contract de închiriere, acesta se prelungeşte automat în aceleaşi conditii, pe o nouă perioadă egală cu termenul de plată a chiriei (săptămânală, lunară etc.), dacă rămâi în aceeaşi locuinţă.

         Proprietarul îţi poate creşte chiria doar cu acordul tău sau printr-un aviz încheiat în formă legală.

         Pentru a evita acest lucru, poţi renunţa la prelungirea automată a contractului de închiriere la expirarea lui şi poţi încheia un nou contract în aceleaşi condiţii, pentru perioada cât mai eşti nevoit să rămâi la aceeaşi adresă.

         Începând cu 1 iunie 2019, nu ţi se poate percepe taxă la reînnoirea unui contract de închiriere dacă această taxă nu era prevazută în contractul anterior.

         Oricare ar fi alegerea ta, trebuie să ştii că cel mai bun moment pentru a te muta într-o altă locuinţă este cel la care expiră actualul tău contract de închiriere.

         Dacă te muţi înainte de expirarea acestuia, ai nevoie de acordul actualului proprietar, acord pe care e posibil să nu îl obţii.

         Dacă pleci fără acordul lui, acesta îţi poate imputa contravaloarea chiriei pentru perioada rămasă din contract, pe care o poate reţine din depozitul pe care i l-ai pus la dispoziţie la semnarea contractului.

Ajutoare sociale

         Dacă în această perioadă veniturile tale au suferit o scădere drastică, e cazul să faci cerere pentru a putea beneficia de ajutoare sociale pentru plata chiriei. Accesează acest link pentru a vedea care este suma pe care o poţi primi din partea statului englez.

         De asemenea, poţi accesa acest link pentru a obţine mai multe informaţii în legătură cu:

 – salariul cuvenit în caz de boală

 – ajutoare pe care le poţi primi ca liber profesionist

 – cum vei fi plătit dacă te afli în şomaj tehnic

         E posibil însă ca singurul ajutor social disponibil pentru tine în această perioadă să fie creditul universal. Accesează acest link pentru a vedea ce sumă poţi primi şi ce trebuie să faci pentru a intra în posesia acestei sume.

         Trebuie să ştii însă că prima plată către tine se face de obicei în 5 săptămâni de la luarea în evidenţă.

         Dacă te afli într-o situaţie gravă şi ai nevoie urgent de bani, poţi primi un credit universal în avans în câteva zile, însă acesta trebuie returnat în decursul anului următor. Mai multe detalii despre creditul universal în avans poţi afla accesând acest link

Nu mai am unde să stau

         Dacă ai ajuns homeless sau ştii pe cineva care se află în această situaţie, ia legătura urgent cu autorităţile locale. Acestea au departamente specializate pentru a oferi cazare în condiţii decente celor care dorm sub cerul liber, mai ales în perioada acestei pandemii.

         Poţi să te adresezi autorităţilor locale chiar dacă în trecut ţi-a fost refuzat accesul la acest tip de ajutor. Situaţia ta este evaluată de fiecare dată şi ţi se va oferi tot sprijinul de care poţi beneficia în condiţiile prevăzute de lege.

         Dacă nu ţi se permite accesul în clădirile autorităţilor, nu trebuie să te descurajezi. Acest lucru nu are legătură cu persoana ta, ci cu regulile de distanţare socială impuse în această perioadă.

         Reţine: cea mai simplă şi sigură modalitate de a cere ajutor este prin telefon sau online.

         Un serviciu foarte util în această situaţie este Streetlink. Poţi să apelezi la el accesând pagina lor de internet sau descărcând aplicaţia Streetlink din App Store sau Magazin Play.

Vreau să mă întorc în România

         Dacă ţi-ai epuizat toate resursele şi nu mai ai niciun ajutor în Regatul Unit, o decizie înţeleaptă este să te întorci acasă. Doar că în perioada asta nu e la fel de uşor de făcut drumul înapoi pe cât a fost cel de la venire.

         Regulile impuse de aproape toate guvernele ţărilor lovite de pandemie prevăd foarte clar faptul că toată lumea trebuie să stea în casă. Nu ai voie să îţi părăseşti locuinţa fără a face dovada unui motiv foarte bine întemeiat.

         Călătoria în altă ţară este descurajată pentru a se evita răspândirea virusului. De aceea, cursele aeriene sunt suspendate, iar graniţele închise.

         Te poţi întoarce acasă numai cu maşina, călătorind pe culoarele de trecere stabilite de fiecare ţară în parte.

         Vei avea parte de controale foarte severe la fiecare trecere de frontieră, ceea ce va mări considerabil timpul pe care vei fi nevoit să îl petreci în tranzit.

         Însă cel mai important lucru pe care trebuie să-l iei în considerare este că, o dată ajuns în ţară, vei fi nevoit să stai în carantină 14 zile.

Zi si tu ceva