intreb face tara mea

Ba eu mă întreb ce face ţara mea pentru mine

Da, e vorba de cuvintele memorabile ale lui Kennedy: „nu întreba ce poate face ţara ta pentru tine, ci ce poţi face tu pentru ţara ta.”

Celebrul citat cu pricina face parte din discursul rostit la depunerea juramantului de investire in functia de presedinte al SUA din 20 ianuarie 1961.

Ma rog, e putin probabil ca meritul pentru discursul repectiv sa ii apartina lui JFK, a carui zona de interes rar depasea paharul de whisky si dezbracatul femeilor.

Ba chiar si consilierul care i l-a scris se pare ca a plagiat putin fraza respectiva, daca ar fi sa credem ce scrie pe anumite site-uri.

Dar nu despre americanii care isi iubesc tara voiam eu sa va scriu aici, ci despre mine. Care nu stiu cat de iubita mai sunt de tara mea. Sau daca am fost vreodata.

Tara mea, da, care prin constitutie imi da „dreptul si obligatia” de a o apara. Chiar n-am inteles niciodata ce drept poate sa fie ăla cand esti deja obligat sa faci ceva, dar, in fine, chestiile astea juridice chiar ma depasesc uneori.

Tara mea, care imi ia luna de luna aproape jumatate din salariu prin impozite si tot felul de contributii obligatorii. Iar daca mai adaug si taxele platite la fiecare produs cumparat, se duce chiar mai bine de jumatate din salariu.

Tara mea, care pentru banii pe care mi-i ia nu-mi da nimic din ceea ce am nevoie. Nici spitale, nici scoli, nici strazi asfaltate, nici scoala ca lumea.

Tara mea, care atunci cand ii cer un salariu decent ma trimite in Spania sau Italia, că ea nu are de unde sa-mi dea atatia bani, desi eu muncesc la fel si aici si acolo. Si atunci te mai miri Romanie, de ce romanii tai iubesc orice alta tara, dar nu pe tine?

Asa că mai lasati-ma cu intrebari de astea cu facutul ceva pentru tara, ca nici tara asta nu a facut niciodata mai nimic pentru cetatenii ei, dintre care multi si-au dat si viata pentru ea.

Pentru că in Romania nu trebuie sa te intrebi daca poti tu sa faci ceva pentru tara, ci daca tara ta mai face ceva pe tine.

Zi si tu ceva