facebook citeste gandurile

Facebook citeşte gândurile?

Vouă vi s-a întâmplat vreodată să vă gândiţi insistent la un lucru, iar după ce aţi intrat pe Facebook să vi se afişeze imediat una sau mai multe postări exact despre lucrul la care tocmai v-aţi gândit?

Va intreb pentru astazi mi s-a intamplat o chestie foarte ciudata: ma tot gandeam sa scriu un articol despre coronavirus pe blogul meu si nu stiam cum sa abordez exact subiectul.

Dupa ce am intors problema pe toate fetele, cu subiectul inca proaspat in minte, deschid Facebook sa mai aflu ultimele barfe. Ma uit in notificari si raman socata!

Ce credeti ca am gasit acolo? Facebook imi spune, nici mai mult nici mai putin decat ca un grup „are o postare noua care ar putea fi interesanta pentru Aniela”. Poftiiiim?

Dau click pe notificare si ajung direct la grupul respectiv, in care mi se afiseaza postarea cu pricina, care despre ce credeti ca era? Despre coronavirus, exact!

Bun, hai sa ne dezmeticim si sa luam totul logic:

  • nu e un secret pentru nimeni ca Facebook, la fel ca multe alte aplicatii, poate sa iti deschida microfonul telefonului cand are el chef. Si asta din simplul motiv ca i-ai dat aceasta permisiune, impreuna cu altele asemenea, atunci cand ti-ai instalat aplicatia
  • in virtutea acestei permisiuni invazive a propriei intimitati, Zucky asculta tot ce vorbesti tu cu ceilalti din jurul tau. Si da, coronavirusul a fost unul din subiectele abordate de mine in conversatiile recente
  • In grupul respectiv sunt inscrisa si cu pagina Aniela

Daca e sa analizam cu atentie toate datele factuale de mai sus, tot ce mi s-a intamplat pare sa aiba o explicatie logica. Numai ca:

  • eu am tot discutat in cercul meu de cunoscuti pe marginea acestui subiect de vreo 3 zile incoace, de cand a izbucnit isteria cu primul caz inregistrat in Italia, de unde ar putea veni direct in Romania. Desi intru pe Facebook de multe ori in fiecare zi, de ce abia azi am primit acesta notificare, cand ma gandeam sa scriu despre coronavirus pe Aniela?
  • in grupul respectiv sunt inscrisa si cu userul personal. De ce am primit notificarea pe acest user, pentru pagina Aniela, in conditiile in care notificarile de la grupul respectiv erau oprite?
  • si in sfarsit: eu am mai multe pagini ale altor bloguri pe care mai scriu. De ce notificarea a fost numai pentru Aniela, in conditiile in care toate celelalte grupuri, pe care sunt inscrisa si cu alte pagini de bloguri, abunda in articole despre coronavirus, a?

Nu m-am data batuta, asa ca am accesat frumusel Google si am cautat articole referitoare la posibilitatea ca Facebook sa ne citeasca gandurile. Am dat rapid peste o stire de genul acesta care spune ca o femeie a reusit sa tasteze pe un ecran opt cuvinte pe minut numai gandindu-se la ele, cu ajutorul unei tehnologii puse la punct de Facebook. Si asta era acum vreo 3 ani!

Dragilor, ce sa va spun, pe mine ma cam ia groaza. Adica eram deja obisnuita ca toate subiectele pe care le discut cu voce tare sa le regasesc la prima accesare a Facebook in postarile sponsorizate. Sau in sugestiile de cautare de pe Google (alta aplicatie fioroasa).

Dar sa-mi gasesc gandurile in notificarile de pe reteaua sociala? Hai ca incep sa devin deja paranoica!

Si nu e prima data cand abordez subiectul Facebook pe blogul meu. Da un click daca te intereseaza care sunt motivele adevarate pentru care ai contul de Facebook blocat si ce poti sa faci ca sa ti-l recuperezi.

Zi si tu ceva