Eu cred că cinematograful 3D s-a născut la sat

Da, şi veşnicia s-a născut la sat, dar ea nu a necesitat investiţii guvernamentale.

Dragii mei, am mai citit eu stiri apocaliptice, dar ce am gasit saptamana asta intrece totul in materie de catastrofa. I-auziti aici:

Cica anul asta Compania Nationala de Investitii are in plan sa reabiliteze, sa modernizeze sau sa construiasca de la zero nu mai putin de 38 de sali cinematografice in 19 judete din tara.

Wait… what?

Citesc din nou si nu-mi vine sa cred… Va sa zica aproape jumatate dintre judete se vor alege in medie cu cate 2 cinematografe noi. Asta in conditiile in care aproape toate salile de cinema, care se umpleau pana la refuz pe vremea lu’ Ceau, au fost demolate, distruse sau li s-a dat o cu totul alta destinatie, de obicei Bingo, baruri sau beturi, iar 61% dintre romani nu au calcat intr-un cinema nici macar o data in anul care a trecut.

Dar asta nu e tot. Majoritatea noilor cinematografe vor rasari in mediul rural. Zboing!

Asadar sa ne tragem putin sufletul si sa ne calmam. Apoi sa ne amintim: in cei 30 de ani de la Revolutie sau ce o fi fost aia, centrele de inchiriat casete video, televiziunea prin satelit, calculatoarele, internetul, smartphone-urile, Netflix, multiplexurile si alte asemenea nazbatii s-au luat la intrecere care sa puna umarul mai abitir la ingroparea zestrei Regiei Autonome de Distributie si Exploatare a Filmelor (RADEF).

Iar tu, stat roman rupt in fund, care ai ajuns sa te imprumuti pe 30 de ani la dobanzi din ce in ce mai mari doar ca sa platesti salarii nesimtite si pensii speciale, ce faci? Aloci buget pentru resuscitarea unei industrii moarte si ingropate de ani buni si pentru relocarea ei ca sa moara acolo unde nu s-a nascut niciodata, adica la tara!

Deci va dati seama de situatie? Intr-un catun uitat de lume din fundul Moldovei, ţaţa Floarea o sa iasa cu fundul inghetat din veceul din fundul curtii dupa ce s-a sters cu panusi de porumb si, dupa ce isi va trage cizmele de cauciuc, o sa ia in piept noroaiele de pe ulita cufundata in bezna ca sa ajunga la cinematograful din centrul satului unde isi va sterge picioarele de mocheta proaspat lustruita si se va aseza comod pe locul rezervat prin aplicatia de pe smartphone, cu ochelarii 3D pe nas, urmarind cu o punga de popcorn in mana marele hit de cinemateca „Zile Fierbinti” (remastered edition).

Da, dragii mei, asta e o stire din Romania secolului I din mileniul III. In timpul in care ati citit-o, 2 conationali de-ai nostri au plecat probabil definitiv din tarisoara lor, care acum va fi numai a noastra. Si, aproape sigur, ambii conationali aveau domiciliul in mediul rural, deci nu vor mai apuca sa vada splendoarea cinematografica din satul lor.

Da, dragii mei…

PS: in caz ca nu ati auzit de „Zile Fierbinti”, aflati ca (desi pare) nu e titlul unui film XXX, ci al unui film pentru adulti semnat Sergiu Nicolaescu, despre realizărili industriei socialiste romanesti care a reusit sa invinga industria grea japoneza, construind o elice de vapor mai buna si economisind astfel valuta tarii.

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.