pensionar 30 ani

Eu propun să ne pensionăm cu toţii la 30 de ani

Dintre toate ştirile care îmi apar în fluxuri în ultima vreme, cele mai apocaliptice sunt de departe cele legate de pensii.

Poate vi se pare hilar ca cineva de varsta mea sa se gandeasca la pensie, dar daca ai un dram de creier, chiar si la 20 de ani ar trebui sa te treaca fiorii cand afli ca:

  • in Romania numarul de salariati scade constant, iar cel al pensionarilor creste de la an la an. In momentul de fata raportul pensionari/salariati este de 9/10 si nu va trece mult timp pana cand vom avea mai multi pensionari decat salariati. Deja acest lucru se intampla in judete precum Teleorman, unde raportul este de 16/10.
  • Pensia medie reprezinta aproape 49% din salariul mediu pe economie, in crestere fata de anul trecut, cand era la 45%.
  • Pensia medie lunara a crescut cu peste 6% intr-un singur an.
  • Contributia catre fondurile private de pensii (asa numitul Pilon 2) a ramas tot la 3,75% din venitul brut al salariatului, desi procentul trebuia sa creasca de mult pana la 6%. In prezent, chiar daca s-ar respecta nivelul prevazut initial in legislatie, acesta ar fi de 5% in termeni reali, datorita transferului contribuţiilor de la angajator la angajat.

Te uiti putin peste datele de mai sus si te intrebi daca toata puştănimea care acum se zbenguie cu airpodurile in urechi si cu ochii in touch screen-uri nu o sa ajunga cumva ca peste 50 de ani sa caute de mancare prin tomberoane, ca nu o sa mai aiba bani nici sa treaca strada.

Pai pensii de unde fratilor? Cand toti finantistii urla ca bugetul asigurarilor sociale este o bomba cu ceas, care e pasata de la un guvern mai incompetent la altul, tu ce faci? Scazi varsta de pensionare si dai pensii speciale! Super, man!

In ultima vreme ma distreaza tot mai mult incercarile disperate ale unor ministri de a carpi bugetul prin taierea pensiilor speciale. Rezultatul e mereu acelasi: greve si amenintari cu greva. Că noi muncim in conditii mai grele decat ceilalti, stiti cat stam peste program, ia veniti sa faceti si voi munca noastra, credeti ca rezistati?

Pai in conditiile astea, toata lumea ar trebui sa primeasca pensii speciale, că până si femeia de serviciu inghite tone de praf pe parcursul vietii ei active… Tu, directore, ai putea să mături toata ziua ca ea?

Si asta nu e tot. Pensionarea a ajuns sa se faca la varste tot mai mici. Oameni in toata puterea stau acasa de la 45 de ani si iau pensii mai mari decat salariile corporatistilor! De plictiseala, cei mai multi se angajeaza din nou, iar unii mai descurcareti chiar pe joburi la stat, sugand de la ugerul public din toate pozitiile!

Iar acum tu, stat roman inconstient, vrei sa iei borcanul cu miere de pe masa bugetarilor, dupa ce majoritatea dintre ei i-au prins gustul? Pai ce-ti inchipuiai tu, ca daca ii pensionezi anticipat numai pe militari sau le dai pensii speciale numai demnitarilor, ceilalti prestatori pe bani publici sunt mai prosti? Că de angajatii din privat oricum nu-ti pasa, ăia trebuie sa se pensioneze cat mai tarziu, ca sa cotizeze pentru pensionarii actuali, ce le trebuie lor pensii speciale cand ei n-o sa apuce nici pensia de stat la cate ore suplimentare neplatite fac…

Si apoi, daca tot nu te voteaza, mai vii si le oferi in bataie de joc solutia cu Pilonul 3! Adica dupa ce le opresti tu mai bine de 10% din salariu, ii mai pui sa mai si cotizeze voluntar din veniturile lor amarate la fondurile private ale unor societati de asigurare care peste 30 de ani poate nici nu vor mai exista! Cum adica nu vor mai exista? Pai ce, Astra, cea mai mare societate de asigurari din Romania de pana acum 10 ani, mai există?

Asa ca atata timp cat vad numai stiri cu pastrarea pensiilor speciale pentru magistrati si scaderea varstei de pensionare la vatmani, nu imi mai fac nicio speranta ca o sa mai iau vreun leu din ce am cotizat la sistemul public de pensii.

Pentru ca ori ma pensionez la 60 de ani, ori ma pensionez la 30, tot cu banii ăia mă aleg. Dar macar de la 30 de ani pot sa-mi si traiesc viata daca nu muncesc.

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.