seria de filme ardelenii

10 lucruri inedite despre seria de filme „Ardelenii”

Trilogia „Ardelenii” a debutat în 1978 cu „Profetul, aurul și ardelenii”, a continuat în 1980 cu „Artista, dolarii și ardelenii” si s-a încheiat în 1981 cu „Pruncul, petrolul și ardelenii”.

Regizorii filmelor sunt Dan Pita, care s-a ocupat de prima si a treia serie si Mircea Veroiu la a doua. Scenariul ii apartine lui Titus Popovici pentru primele doua filme, iar in cazul celui de-al treilea i-a furnizat ideea lui Francisc Munteanu.

insa nu acestea sunt cele mai importante informatii despre „Ardelenii”. Ca o cinefila amatoare de filme romanesti noi si vechi, am descoperit, cu ajutorul Wikipedia, cateva lucruri inedite despre aceasta trilogie:

  1. „Profetul, aurul și ardelenii” este primul film 100% romanesc in care apare un negru. Este vorba despre sclavul eliberat Bob Rupert, interpretat de Ahmed Gabbany. Personajul lui va aparea si in al doilea film al trilogiei, insa nu si in al treilea, pentru ca intre timp cica s-ar fi insurat.
  2. Unul dintre actori este refolosit pentru a juca doua roluri diferite in prima si in ultima serie. Este vorba despre Zoltán Vadász, care il incarneaza pe colonelul confederat J. Anderson impuscat in „Profetul, aurul si ardelenii” si pe Peter Orban, maghiarul din Ardeal, in „Pruncul, petrolul si ardelenii”. Tot un actor refolosit in a treia parte este si Lucian Iancu, unul dintre oamenii „profetului”, care acum face parte din gasca de derbedei ai lui McCallum.
  3. Acelasi lucru se intampla si cu o actrita, semn ca la Buftea nu prea era inflatie de actori buni in acei ani, in ciuda a ceea ce credem azi. E vorba despre Carmen Galin, care joaca rolul Rebecca Walthrope, una dintre soțiile profetului mormon in „Profetul, aurul si ardelenii” si rolul Annie McCallum, sotia personajului principal negativ in „Pruncul, petrolul si ardelenii”.
  4. Unul dintre actori a renuntat la cariera artistica si s-a calugarit. Acum este ieromonah la mănăstirea Pătrunsa cu numele de părintele Valerian. Inainte de 1999, cand a devenit fratele Vasile, era celebrul Dragos Paslaru, care l-a jucat pe nelegiuitul Collins in „Pruncul, petrolul si ardelenii”. El spune ca viata lui s-a schimbat in 1988 cand a jucat rolul unui legionar in filmul „Drumet in calea lupilor”, iar revolutia din 1989 la care a participat activ i-a oferit libertatea sa aleaga mai apoi viata monahala.
  5. La scrierea replicilor pentru personajele americane din cele 3 filme a luat parte si Sergiu Celac. Pentru cei care nu stiu, acesta era translatorul oficial al lui Nicolae Ceausescu, ajuns mai apoi ministru de externe in primul guvern de dupa 1989.
  6. Muzica trilogiei a fost compusa de maestrul Adrian Enescu, celebru in epoca in calitate de autor de muzica electronica. Printre altele, el a compus si marele hit „Buna seara, iubito” al duetului Loredana Groza – Ion Caramitru. Insa pentru seria „Ardelenii”, Adrian Enescu a ales o prelucrare folclorica dupa Mociorita in „Profetul, aurul si ardelenii” si dupa „Alpha” a lui Vangelis in „Pruncul, petrolul si ardelenii”.
  7. Rolul lui June Amber, viitoarea sotie a lui Romi Brad, din „Profetul, aurul si ardelenii” a fost jucat de o liceana de 16 ani pe nume Tatiana Filip. Aceasta era pe atunci elevă în clasa a X-a si a fost descoperita din intamplare pe hol la Teatrul Bulandra de Mircea Diaconu, care i-a prezentat-o lui Dan Pita. I s-a incredintat acest rol nu numai pentru ca s-a dovedit a fi talentata, ci si pentru ca se potrivea cu descrierea personajului: blondă cu ochi albaștri si plina de pistrui. Mai tarziu avea sa-si continue studiile la IATC in clasa lui Amza Pellea si sa devina actrita Tania Filip.
  8. In „Pruncul, petrolul si ardelenii”, Traian Brad descopera ca in America aproape toata lumea stie romaneste. Dupa ce da peste Orban, maghiar din Transilvania, cu toata familia lui, il gaseste si pe Temistocles, popa ortodox si grec din Braila, interpretat de Jean Constantin.
  9. In trilogie apar si indieni, insa doar in „Artista, dolarii si ardelenii”. E vorba de Săgeată Iute si de tatal său, căpetenia Șoim Negru, interpretati amandoi de actori romani.
  10. Una dintre sotiile profetului ii era sotie si in viata reala: Mariana Mihut, care este casatorita cu Victor Rebenegiuc, interpretul lui Ezekiel Walthrope. Partea cea mai misto e ca in film sotia nu are nicio replica. Asa o fi si in viata reala? 😆

(foto: Mircea Diaconu – Romanian part: Citizens’ Corner debate on farewell to roaming by euranet_plus)

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.