rezultatele romaniei la testele pisa

Care-i faza cu rezultatele României la testele Pisa

E din nou perioada aceea din an în care aflăm rezultatele României la testele Pisa.

Si ce sa vezi? Elevii nostri geniali, cei care ii fac de rusine de-a valma pe americani, francezi si japonezi la orice olimpiada internationala, au inregistrat niste rezultate rusinoase! Pai se poate?

Da, se poate, si inca cum.

Insa inainte sa ne punem orice intrebare legata de dezastrul scolii autohtone, poate ca ar trebui sa gasim raspunsul la o alta intrebare.

Ce sunt testele Pisa?

Chiar asa, voi stiti ce e cu testele astea si de ce se numesc ele la fel ca localitatea aia in care se afla celebrul turn inclinat?

Ei bine, in caz ca nu stiati, aflati de la mine ca nu exista absolut nicio legatura cu obiectivul turistic impricinat, intrucat PISA este acronimul de la Programme for International Student Assessment.

Mai exact, aici este vorba despre o initiativa a Organizatiei de Cooperare Economica si Dezvoltare (OECD) prin care tarile membre isi evalueaza copiii ajunsi la varsta de 15 ani dupa un standard unic comun.

Evaluarea se face incepand din anul 2000, la fiecare finalizare a unui ciclu de 3 ani, iar rezultatele sunt publicate in anul urmator.

Turnul din testele Pisa

Elevii mioritici participa la aceste teste de la al doilea ciclu, adica din 2003, iar rezultatele, asa cum era de asteptat, sunt in ton cu nivelul invatamantului de pe la noi.

Astfel, in 2012 rezultatele noastre erau de 445 de puncte, adica locul 45 din 65, destul de aproape de media de 494 de puncte a tuturor țărilor participante.

In 2015 am obtinut 438 de puncte, adica locul 27 din 60. Media tarilor OECD a fost de 493 de puncte.

La testele din 2018, media Romaniei a fost de 428 de puncte, ceea ce ne-a adus pe locul 47 din 79 de tari. Media tuturor participantilor: 489 de puncte.

Analizand aceasta evolutie prin prisma rezultatelor totale, putem trage urmatoarele concluzii:

 • elevii nostri au ramas cam la acelasi nivel de prostie, undeva sub jumatatea clasamentului total
 • rezultatele nu sunt catastrofale, nici macar raportat la Europa. E de ajuns sa te uiti in clasament si sa vezi ca sub noi se afla cam toate tarile din Balcani si din spatiul ex-sovietic
 • daca e sa ne raportam la numarul total de participanti, putem considera chiar ca 2018 a fost mai bun decat 2012.
 • anul 2012 a fost un „varf”, rezultatele inregistrate atunci fiind cele mai bune din istoria participarilor noastre la aceste teste. Prin comparatie, in 2006 am obtinut 410 puncte, iar in 2009 – 427 de puncte, fata de care si acum stam mai bine.

Deci pana la urma care sunt pretentiile noastre? Sa ne comparam cu Singapore si China, principalii furnizori de creiere ai tarilor superdezvoltate? Pai nici multlăudatul invatamant din Finlanda nu ajunge la nivelul lor.

Asa ca lasati-o mai moale cu tunul asta de fildes in care v-ati cocotat cu testele Pisa si ganditi-va la ce a zis Funeriu: ce rezultate am avea daca la aceleasi teste ar participa profesorii elevilor nostri?

Că elevii oricum nu dau doi bani pe niste testari care nu au nicio legatura cu examenele lor. Vreti sa stiti ce reactie ar avea daca i-ati ameninta ca le puneti notele de la testele Pisa in catalog? Da-le in Pisa ma-sii!

Pentru ca numai cine nu a trait in Romania ultimilor 30 de ani nu stie ca invatamantul nostru este o ruina. Iar cei care imi citesc blogul constant stiu ca am mai scris despre faptul ca invatamantul romanesc nu poate fi mai bun de atat.

2 comentarii la „Care-i faza cu rezultatele României la testele Pisa

 1. Ion Neacsu

  Daca vrem sa avem si invatamant dezvoltat, trebuie, si PUTEM sa facem ROMANIA DEZVOLTATA !

  HAIDETI SA PORNIM ODATA
  ROMANIA DEZVOLTATA !
  ROMANIA DEZVOLTATA
  CU ENERGIE CURATA,
  IEFTINA, NELIMITATA
  CHIAR DIN MARE „FABRICATA” !

  Vedeti pe facebook : Ion Neacsu – ROMANIA DEZVOLTATA

  Răspunde

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.