monarhia in romania

Monarhia în România. Istorie recentă

Ca idee, monarhia in Romania pare sa aiba inca destui adepti. Există monarhisti convinsi in toate păturile sociale, ceea ce e absolut normal intr-o societate democratica.

O mica incursiune in istoria noastra recenta ne dezvaluie insa ca in ultimii 30 de ani s-au petrecut urmatoarele fapte:

 • in 1992, presedintele PNL de atunci, Radu Campeanu, i-a propus fostului rege Mihai sa… candideze la presedintia Romaniei.
 • in 1996, principesa Margareta, fiica cea mare a fostului rege, se casatoreste cu Radu Duda, fapt care a adus familia regala in centrul multor controverse.
 • incepand cu anul 2000, fostul rege incepe sa primeasca inapoi proprietatile nationalizate. Primul retrocedat este Castelul de la Savarsin, dar refuza sa plateasca costul intretinerii acestuia de catre statul roman in perioada 1990-2000. Acest refuz ar putea fi considerat normal, deoarece statul roman a fost proprietarul castelului in toti acei ani.
 • in 2001 are loc reconcilierea cu presedintele Ion Iliescu, cel care ii refuzase de mai multe ori intrarea in tara sau il expulzase dupa ce ajunsese in Romania la inceputul anilor ’90.
 • apare un oarecare Dieter Stanzeleit, violonist german, care pretinde ca este fiul ilegitim al fostului rege Mihai I.
 • in 2003 Curtea de Apel admite solicitarea lui Mircea Lambrino de a fi declarat urmasul legitim al lui Carol al II-lea si care afirma ca tatal său trebuia sa fie mostenitorul tronului. Mihai ataca decizia la Curtea Supremă de Justiție.
 • fostul rege accepta invitatia unei reviste mondene de a-i înmâna distinctia „Omul Anului” premierului in functie, Adrian Nastase.
 • in 2007, Casa Regala abroga cu de la sine putere legea salica, astfel incat succesiunea la tron sa poata continua si prin urmasii de sex feminin, intrucat fostul rege nu avusese baieti. Ultima constitutie a Romaniei din perioada in care aceasta era monarhie prevedea ca mostenitorul coroanei nu poate fi decat un urmas de sex barbatesc.
 • in 2010, fostul rege ii confera titlul de principe al României, cu apelativul „Alteță regală”, nepotului sau Nicolae, fiul din prima casatorie al printesei Elena. In 2015, acelasi fost rege ii retrage acest titlu, cu tot cu apelativ, si il scoate pe Nicolae din linia succesiunii la tron.
 • in 2011 inceteaza definitiv toate legaturile dinastice si istorice dintre familia fostului rege si casa de Hohenzollern. Toti membrii familiei vor purta de acum numele de „a(l) Romaniei”.
 • in 2014, Irina Walker, una din cele 5 fiice ale fostului rege este condamnata de catre un tribunal american la 3 ani de inchisoare cu suspendare dupa ce pledase vinovata la acuzatia de organizare a unor lupte ilegale de cocosi pe proprietatea sa. Mihai ii retrage titlul de principesa si ii indeparteaza urmasii de la linia de succesiune.
 • in 2017 fostul suveran inceteaza din viata. Principesa Margareta devine custodele coroanei.

In prezent, Constitutia noastra prevede ca Romania este o republica si ca forma de guvernamant nu poate face obiectul unui referendum de modificare a legii fundamentale.

Eu nu am vreo preferinta pentru o anumita forma de guvernamant. Cea mai buna este cea pe care o hotaraste poporul.

Avand in vedere insa toate cele mai sus, cum se mai poate restaura monarhia in Romania?

2 comentarii la „Monarhia în România. Istorie recentă

Zi si tu ceva