afacere profitabila romania angajat stat

Cea mai profitabilă afacere din România: angajatul la stat

Câteva calcule simple ne arată că cea mai profitabilă afacere din România este să te angajezi la stat.

Statisticile disponibile pe net arata ca statul ii plateste unui angajat de-al sau, in medie, 4.159 de lei net pe luna.

Iar acum sa presupunem ca tu esti un antreprenor care are o mica afacere, din care poti sa scoti dividende trimestrial, conform noii legi.

Ca sa ramai cu 4.159 RON dividende nete la sfarsitul unei luni, trebuie sa platesti la stat 5%, ceea ce inseamna ca dividendul brut obtinut trebuie sa fie de 4.378 RON.

La acesti bani va trebui sa platesti CASS calculat la salariul minim net pe economie, adica o suma fixa de 190 RON.

Pentru a-si asigura o pensie la batranete, patronul nostru va trebui sa cotizeze lunar la Bugetul Asigurarilor Sociale de Stat cu minim 520 RON CAS.

Cheltuielile minime lunare pentru functionarea unei microintreprinderi ar fi:

 • 1.000 RON chirie si utilitati
 • 500 RON contabilul
 • 500 RON benzina/motorina
 • 100 RON cheltuieli posta telecom internet

Total: 2.100 RON.

Adunand toate cele de mai sus, rezulta ca, in conditiile date, venitul minim lunar pe care trebuie sa il realizeze aceasta afacere este de 7.188 RON.

Dar asta nu e tot, pentru ca statul ii mai ia inca 5% impozit pe venit, deci adaugandu-l si pe acesta, ajungem la un venit total lunar de 7.566 RON!

Sa recapitulam:

Am avut un scenariu cu o microfirma, fara salariati, care presteaza servicii, deci nu are nici macar cheltuieli cu stoc de marfa, neplatitoare de TVA.

In aceste conditii, pentru a castiga un venit lunar egal cu salariul mediu al unui bugetar, antreprenorul nostru trebuie sa taie intr-o luna facturi de minim 7.566 RON.

Dar comparatia noastra nu se opreste aici.

Chiar presupunand ca antreprenorul reuseste sa ajunga la aceasta suma a veniturilor lunare pe firma, tot salariatul la stat este mai castigat pentru ca:

 • CASS aferent salariului de bugetar este mult mai mare, deci la batranete va avea o pensie net superioara antreprenorului
 • statul ii retine si ii plateste o Contributie Asiguratorie pentru Munca, ce include asigurari pentru somaj, boli profesionale si creante salariale
 • nu trebuie sa stea la cozi la institutiile statului pentru avize, documente, raportari si plati
 • nu este haituit cu controale de la toate agentiile si directiile statului dornice de spagi
 • munceste doar 38 de ore pe saptamana (vinerea are program scurt) si are weekendul linistit
 • isi ia salariul lunar, nu trebuie sa astepte 3 luni ca sa poata scoate dividende din firma.

Iar daca statul ar plati un salariu brut de 7.566 RON, salariatul său ar ramane in mana cu 4.425 RON, deci tot mai mult. 🙂

7 comentarii la „Cea mai profitabilă afacere din România: angajatul la stat

  1. Aniela Autor articol

   Fix invers nu mai e de vreo 4 ani, de cand a inceput sarabanda cresterilor salariale fara numar la stat. Piata nu poate echilibra asta decat daca salariile raman pe loc la stat cel putin 2 ani, timp in care salariul minim pe economie trebuie sa se tripleze. Asa ceva este imposibil (din fericire, pentru ca ar falimenta majoritatea firmelor).

   Răspunde
 1. Huse Laptop

  Peste cativa ani o sa fie fix la fel, cu mentiunea ca diferenta dintre profitul antreprenorului si salariul bugetarului se va mari semnificativ. In favoarea bugetarului, evident… 🙂

  Răspunde
 2. Elly

  Bugetarii lucreaza tot 40 de ore pe saptamana! Pentru a avea vinerea scurta, de luni pana joi, ei lucreaza cate 8 ore jumatate, aici vorbim in cazul fericit in care se respecta programul, pt ca de cele mai multe ori, li se amintesc salariile mari si sunt nevoiti sa stea multe ore peste program (NEPLATITE)! Iar weekend-urile linistite sunt o utopie! In unele institutii, sunt sunati si dupa program si in week-end, atunci cand conducerea intitutiei sau guvernului considera ca o situatie este urgenta. Daca esti un bugetar de rand, asa cum sunt majoritatea, nu cred ca ai o viata asa tihnita si fericita pt ca siguranta locului de munca a disparut de mult!!! Reorganizarile si restructurarile se fac cel putin o data pe an si in afara de a incâlci si mai mult lucrurile si a-i tine cu sufletul la gura pe angajati, ca poate maine nu mai au un loc de munca (vezi restructurarea Ministerului Dezvoltarii din iunie 2020), nu aduc imbunatatiti majore. Si cel mai trist este ca, acesti bugetari sunt huiduiti de toti, de cei care lucreaza in privat, de televiziuni, dar si de cei care le traseaza sarcinile, guvernantii politici, fata de care sunt subordonati institutional.

  Răspunde

Zi si tu ceva