reclama emag mihai sora

Îmi pare rău, eMag, dar se pare că aţi greşit personajul

O reclamă eMag, extrem de bine lucrată, face multă vâlvă în online zilele acestea.

Nu il cunosc personal pe dl. Sora. Ceea ce stiu despre domnia sa este, ca majoritatea celor ca mine, ceea ce aflu din mass media si de pe net.

Iar in virtutea acestora, pot spune ca ii port un respect deosebit, avand in vedere varsta sanatoasa la care se afla si ideile pentru care lupta zi de zi si pe care in majoritate le impartasesc si eu.

Tot din aceleasi surse am aflat insa si cateva elemente din biografia domniei sale, care, daca sunt adevarate, ma fac sa imi limitez respectul la cele de mai sus.

Wikipedia spune ca dl. Sora s-a nascut acum 103 ani in Timisul austro-ungar si a studiat filosofia cu Nae Ionescu, Mircea Vulcanescu si Mircea Eliade.

Cei 3 erau simpatizanti ai extremei drepte romanesti interbelice, dar tanarul Sora, ajuns in Franta la studii in 1938, avea sa fi martor al ororilor hitleriste, ceea ce il face un antifascist convins.

Atat de convins incat se inscrie in Partidul Comunist Francez si in 1948 se intoarce bucuros in Romania, pentru a vedea cum se construieste viitorul luminos al omenirii.

Numai ca aici este „arestat”, dupa spusele sale si, in semn de protest, nu mai publica nimic timp de 20 de ani.

Partea asta mi se pare cea mai interesanta. „Arestul” despre care vorbeste domnia sa era de fapt interdictia de a parasi tara, pe care o aveau cam toti cetatenii romani din acea perioada, in afara de nomenclaturisti si familiile lor.

O alta piesa interesanta la dosar este cererea pe care o face de a fi primit in Partidul Muncitoresc Roman, aducand ca argument in favoarea sa faptul ca era deja membru al PC Francez si cerand sa i se recalculeze vechimea in partid de la data la care dobandit calitatea de comunist in Franta.

Mai apoi, in perioada cea mai neagra a comunismului romanesc, dl Sora a detinut unele functii importante in aparatul de stat:

intre 1948-1951 – referent de specialitate la Ministerul de Externe condus de Ana Pauker si agitator cu munca la țară (pana in ’50)
intre 1951-1954 – șef de secție la Editura pentru Limbi Străine
intre 1954-1969 – redactor-șef la Editura de Stat pentru Literatură și Artă unde a fondat colectia Biblioteca pentru Toti

Intr-o autobiografie a sa din acea perioada, acesta afirma ca „atunci am invatat sa cunosc mai indeaproape Partidul Comunist si sa-l iubesc cu adevarat”.

A fost dat afara de la Ministerul de Externe pe motiv de „origini nesanatoase” (tatal sau era preot), dar dl Sora sustine acum ca el este cel care a dorit sa plece de acolo, pentru a nu fi promovat, iar in acest scop a facut un protest politic inedit, venind la birou imbracat… in şort!

Deci sa recapitulam: in perioada in care toata elita romaneasca era in inchisoare, cu exceptia celor care au reusit sa fuga in Vest si celor care au pactizat cu regimul, Mihai Sora avea functii destul de inalte in cadrul aparatului de stat, ba chiar isi mai permitea sa „protesteze”, cand atunci pentru nimic se dadeau 3 ani la Canal, dupa spusele lui Marin Preda!

In conditiile astea, daca informatiile de mai sus, pe care le-am gasit pe net, sunt adevarate, dati-mi voie sa ma indoiesc de faptul ca dl. Sora este cel mai in masura sa ne vorbeasca despre ororile regimului comunist.

Asa ca, draga eMag, daca vreti sa raman in continuare clienta voastra, ma puteti fideliza cu produse de top si servicii de calitate, insa in niciun caz cu spoturi publicitare de genul celui cu „Libertate in fiecare zi”…

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.