Cum postările mele pe teme de gramatică au un succes nebun, m-am gândit că n-ar strica să vă fiu din nou utilă în lămurirea uneia dintre cele mai spinoase probleme gramaticale: cum scriem corect, „a crea” sau „a creea”?
Sa-i lasam ca de obicei la o parte pe cei care nu au aceasta dilema, si sa ne adresam celor care nu stiu sau nu sunt siguri care dintre cele doua forme este cea corecta.
Răspunsul corect este: „a crea”, cu un singur „e”
Bun, acum daca am aflat adevarul, ar trebui sa ne simtim oarecum eliberati, numai că dilemele unora legate de acest verb buclucaş nu se opresc aici.
In cazul diferitelor forme pe care acesta le ia atunci cand il conjugam, problema legata de felul in care il scriem pare sa ramana.
Haideti sa incercam sa vedem cum arata verbul „a crea” la modul indicativ, timpul prezent:
eu creez noi creăm tu creezi voi creaţi el creează ei creează
Asa cum observati, pare destul de greu sa ne dam seama cum trebuie scris corect. Si totusi o regula exista in acest caz, si e chiar simpla.
Cum ştim cu câţi de „e” se scriu diferitele forme ale verbului „a crea”
Haideti sa incercam sa conjugăm la modul indicativ, timpul prezent, un alt verb, si anume „a lucra”:
eu lucrez noi lucrăm tu lucrezi voi lucraţi el lucrează ei lucrează
Observati vreo asemanare? Nu? Haideti sa incercam altfel:
eu lucr---ez noi lucr---ăm tu lucr---ezi voi lucr---aţi el lucr---ează ei lucr---ează eu cre---ez noi cre---ăm tu cre---ezi voi cre---aţi el cre---ează ei cre---ează
Aţi inteles? E de-ajuns sa separam radacina verbului (a cre–a, a lucr–a), si vom obtine terminatiile absolut identice la toate modurile si timpurile.
Asa că data viitoare cand aveti de scris verbul „a crea” si nu sunteti siguri, conjugati verbul „a lucra” la acelasi mod si timp si puneti dupa radacina „cre” terminatia pe care o gasiti dupa radacina „lucr” .
E simplu acum?
Din când în când mai am probleme cu acest cuvânt. Am salvat articolul pentru viitoarele momente de confuzie. Foarte util articolul și ușor de înțeles explicația. Thanks.