miliardari fara facultate

De ce nu produce şcoala miliardari

Citeam mai deunăzi o ştire despre Richard Branson, miliardarul de la Virgin, care în şcoală era etichetat drept prost şi leneş pentru că de-abia citea.

Iar asta mi-a adus aminte de eterna intrebare care imi este adresata chiar si mie din cand in cand:

Daca esti atat de desteapta, de ce nu esti bogata?

Iar raspunsul pe care nu am reusit sa-l gasesc nici pana in ziua de azi este daca e mai stupida intrebarea in sine sau cel care o pune…

Pentru că in ceea ce priveste dilema de mai sus, rezolvarea ei este – cred eu – la indemana oricui are mai mult de 4 clase.

Lăsăm la o parte faptul că termenul de „bogata” este extrem de relativ. Eu, de exemplu, care nu am fost, nu sunt si nici nu cred ca voi fi vreodata in vreun top al bogătanilor la nivel mondial, românesc sau măcar orăşenesc, nu ma consider saraca, si nu doar din punct de vedere spiritual sau sufletesc.

Atata timp cat imi pot permite sa-mi cumpar din banii proprii si personali cam tot ceea ce imi doresc, eu zic ca sunt bogata. Sau poate ca ar trebui sa imi doresc 3 vile, 7 yahturi si 2 insule in Pacific, caz in care da, sunt foarte saraca…

Bun, si atunci cum se impaca faptul ca am absolvit toate ciclurile de invatamant la care m-am inscris cu note dintre cele mai mari cu faptul ca nu am vilele, yahturile si insulele din Pacific?

Raspunsul este simplu: pentru ca nu au nicio legatura una cu alta!

Dragii mei. daca inca nu ati inteles, va explic eu acum totul intr-o fraza simpla pe care puteti sa o printati si sa v-o puneti ca poster deasupra patului:

Scopul scolii nu este sa te invete cum sa te imbogatesti.

Capisci? Ba din contra, eu una, care am trecut cam prin toate formele de scolarizare puse la dispozitie de statul roman, am ajuns la concluzia ca, cel putin la noi in tara, scoala te pregateste doar pentru a fi un simplu amploaiat care asteapta cuminte ziua de salariu fara sa il intereseze nimic altceva in afara propriei existente mediocre.

Vrei sa te dezvolti din punct de vedere profesional? Intra in secta corporatistilor! Vrei sa faci banu’ gros? Legal e mai greu, dar nu imposibil! Iti trebuie doar tupeul sa-ti risti bruma de avere pe care ai facut-o cu greu.

In oricare din aceste doua cazuri vei realiza rapid ca aproape tot ce ai invatat incepand cu clasa a V-a, nu numai ca nu-ti foloseste la nimic, dar chiar te incurca in ceea ce ti-ai propus tu sa faci cu viata ta adulta.

Cum asa? Pai uita-te in jurul tau la cei care sunt cu adevarat „bogati”. Ti se pare ca vreunul dintre ei are macar una din calitatile pe care ti le-a inoculat tie scoala?

Patronul la care muncesti, baronul local din judetul tau, finantatorul echipei care joaca in direct, seful institutiei publice numit politic… Ce CV-uri au oamenii astia, ce interviuri au dat in afara de cele din presa sau de la parchet?

OK, hai sa incercam si altfel.

Bill Gates, Mark Zuckerberg, Steve Jobs… Ce au in comun oamenii astia, in afara de faptul ca au schimbat lumea? Daca nu stiai, iti spun eu: toti au abandonat facultatea. Iar acum ei sunt subiect de studiu la facultate.

De celebritatile din showbiz nu cred ca mai are rost sa vorbim… Daca pana acum vreo 20 de ani actorii si muzicienii aveau macar un institut de arta dramatica sau un conservator acolo, astazi nu mai au nevoie nici macar de asa ceva.

In zilele noastre, actorii celebri nu mai joaca pe Broadway, ci doar la Hollywood, unde pot sa traga si o mie de duble pentru o scena de film. Cat despre muzica, cine mai are nevoie de voce, cand exista Autotune si playback?

Ca artist, trebuie sa apari putin dezbracat/a pe net, sa faci putin activism intr-un domeniu la care nu te pricepi sau care nu te intereseaza, iar imaginea ta e asigurata. Ca de restul se ocupa industria mondenitatilor si mai apoi cea a operatiilor estetice.

Asa ca dragii mei, sa n-o mai lungim. In viata ai de facut o singura alegere: scoala sau banii!

Zi si tu ceva