mame si bebelusi

Problema nu sunt mamele minore, ci mamele pensionare

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la rata naşterilor în rândul adolescentelor.

Statistica asta ne este fluturata in fiecare an de cand am intrat si noi in randul lumii, dupa cum se straduiesc sa ne convinga deontologii care stiu cumcă lumina vine numa’ de la Bruxelles si Strasbourg.

Nu zic, asa o fi, si eu sustin că locul Romaniei este in UE, dar nu cred ca trebuie sa fim de acord cu toate nazbatiile care ne sunt impuse de acolo.

Sa luam de exemplu aceasta stire cu mamele minore. Ea ne este prezentata de cele mai multe ori incomplet, pentru ca studiul Eurostat cuprinde, pe langa procentul de mame sub 18 ani, si pe pe cel al femeilor care devin mame la varsta a doua.

Iar aici, surpriza! Romania este din nou prima, insa… de la coada! Mai exact, suntem ultimii din UE la numarul de copii nascuti de femeile peste 40 de ani.

Nu-i asa ca nu stiati?

Si probabil ca nu stiati nici ca, dupa unele studii, o sarcina dusa de o femeie la aceasta varsta are un risc de malformatii si nastere prematura la fel de mare ca in cazul unei gravide sub 16 ani.

Despre mamele minore (credem ca) stim aproape totul: vin din medii sociale paupere, nu au cunostinte minime de sexualitate si nu le pot oferi un viitor decent copiilor lor.

Toate acestea sunt partial adevarate si aduc permanent in discutie oportunitatea introducerii educatiei sexuale in scoli.

Insa mult mai putine stim despre mamele care se gandesc sa faca primul copil atunci cand se apropie de varsta minima a pensionarii, care pentru unele categorii profesionale de la noi este de 45 de ani.

Si tot atat de putine stim despre dramele acestora, pentru ca in spatele acestor povesti se ascund adevarate drame, atat pentru ele, cat si pentru societate, uneori chiar mai mari decat in cazul mamelor minore.

In primul rand, maternitatea la o varsta inaintata este cel mai adesea rezultatul unei lupte teribile, de ani de zile, pe care putini o constientizeaza.

Este vorba despre femeile care nu pot avea copii pe care naturala si de aceea sunt nevoite sa apeleze la tratamente de fertilizare.

Aceste tratamente le secatuiesc nu numai bugetele de familie, ci si organismele, astfel că o femeie care ajunge in cele din urma sa ramana gravida la aceasta varsta va avea o sarcina cu foarte multe riscuri, care trebuie monitorizata non stop.

In al doilea rand, o femeie de peste 40 de ani are mai putine sanse sa nasca un copil perfect sanatos decat una de 16 ani, indiferent daca a fost nevoita sa urmeze sau nu tratamente hormonale sau de orice alta natura.

De aceea, chiar si in cazul femeilor care nu au niciun fel de probleme de sanatate, dar pun cariera sau orice alte prioritati inaintea maternitatii, riscul de sarcina cu complicatii este mult mai ridicat dupa 40 de ani.

Iar aici ajungem la implicatiile sociale ale mamelor pensionare. Nu este lipsit de interes sa constatam ca pe primele locuri in topul tarilor din UE in care femeile se gandesc la copii in pragul menopauzei se afla Italia si Spania, tari cu o populatie atat de imbatranita, incat sunt nevoite sa apeleze la infuzii masive de imigranti, nu atat pentru forta de munca, cat mai ales pentru a avea cine sa le ingrijeasca batranii.

Asadar, nu este onorant pentru noi sa fim primii la numarul de mame minore, dar este mult mai bine decat sa fim primii la mame pensionare.

Femeia care a nascut la o varsta matura nu va mai avea un alt copil, pentru ca s-a chinuit foarte mult sa-l aiba pe acesta sau pentru ca asta a fost obiectivul sau in viata: un singur copil.

Iar atunci cand ea va fi la 60 de ani, copilul său va fi inca adolescent, dar va avea o mama de varsta unei bunici, care nu ii va putea intelege nevoile ca o mama tanara.

In schimb, o femeie de 16 ani nu numai ca are sanse mai mari sa nasca un copil perfect sanatos, dar aproape sigur va naste mai mult decat un copil pe parcursul vietii. Iar instinctul său matern va fi mult mai pronuntat la tinerete, fiind mult mai atasata de copiii ei decat o mama batrana.

Totul este sa reusim sa convingem mamele tinere si copiii lor sa nu emigreze.

In rest, eu una mi-am propus sa fiu mama inainte sa implinesc 30 de ani. E alegerea mea si nu trebuie sa o justific nimanui.

Zi si tu ceva