Aşa sunt zilele mele: bune când n-aud manele

Aflu că, mai nou, a fi maneloman e un semn de superioritate intelectuală.

Totul a inceput dupa ce nuştiuce celebritate de DJ de pe la Neversea sau de pe la Untold sau de pe la amandoua, a pus in pauza publicitara o placă cu un sample de vreo treij de secunde dintr-o manea clasica.

Mamă-mamă, ce s-a mai ofuscat toata floarea telectualilor din auditorium! Adica cum, de aia am plătitără noi belet pentru muzica din laptop, ca sa ne dam de gol pe YouTube ca stim pe de rost versurile de la manelele pe care nu le ascultam niciodata? 🙂

Dupa care, dandu-si seama in sfarsit de ridicolul situatiei in care au fost surprinsi, cativa infliuensări au prins glas pe net si au strigat sus si tare că ce domne, manelele e si ele muzica, e specifica unei etnii, iar cine e impotriva lor e un rasist si un intolerant.

Ajunsa cu povestea aici, vreau sa fac 2 (doua) precizari importante:

  • uno: faptul ca nu ascult manele nu inseamna ca sunt impotriva lor.
  • si due: sustin absolut orice metoda viabila prin care minoritarii rromi sau tigani, sau cum or mai vrea ei sa li se spuna, sa fie degraba si definitiv integrati in societatea noastra, daca si ei isi doresc asta

Repet: orice metoda viabila, adica una care a dat rezultate palpabile. Din pacate insa, promovarea manelelor nu pare sa fie una dintre ele.

Asa ca revin: eu una nu ascult manele din proprie initiativa. Nu am CD-uri, nu am mp3-uri in cloud, nu am playlist-uri cu manele pe YouTube sau Spotify.

Bine, ca sa nu credeti ca sunt vreo snoaba, aflati de la mine ca nu ascult nici muzica simfonica. Ceea ce ascult eu este ceea ce asculta majoritatea celor aflati la varsta mea: pop rock contemporan.

Motivele sunt multiple, dar pot fi rezumate in 3 cuvinte: nu inteleg manelele.

Adica pentru mine, aceste lalaieli sunt precum vorbele Luceafarului pentru Catalina: desi-mi vorbesc pe inteles, eu nu le pot pricepe.

Aşa că am un mesaj pentru toti espertzii care propovaduiesc anti-discriminarea prin manele: va rog sa-mi spuneti si mie daca e adevarat ca o manea a fost reclamata la CNCD pentru ca ar crea „o atmosfera umilitoare la adresa femeilor„.

Zi si tu ceva