Cam asta a fost cu referendumul pentru justiţia tradiţională

La ora la care vă scriu aceste randuri, votarea nu s-a încheiat, dar rezultatele arată ca s-a întrunit cvorumul necesar pentru validarea referendumului #farapenali.

Imprevizibil pentru unii, dorit cu ardoare de altii, acest rezultat ne indica, in opinia mea, că majoritatea dintre cei care au solicitat si cele doua buletine de vot in plus la alegerile europarlamentare de azi nu au stiut ce voteaza.

Exact ca la asa-zisul referendum „pentru familie”, care de fapt inscria in Constitutie aceeasi conditie, existenta deja in Codul Civil, pe care trebuie sa o indeplineasca cei care vor sa se casatoreasca. Doar că la acel referendum cei care nu l-au inteles au fost cei care nu au mers la vot.

Desigur, conditiile nu au fost aceleasi. Daca si „familia traditionala” s-ar fi supus la vot odata cu alegerile europarlamentare, aproape sigur si pentru ea s-ar fi intrunit cvorumul necesar, iar referendumul ar fi fost validat, chiar daca nu cu acelasi rezultat favorabil de 91%.

Doar ca acum e vorba despre cu totul altceva.

Acest referendum este consultativ.

El va trece, pentru că este greu de crezut că, in conditiile in care cvorumul este deja intrunit, cei care s-au bulucit la sectiile de votare au facut-o ca sa voteze „NU”.

Cei care nu au fost de acord cu cel putin una din acele intrebari alambicate comasate in 2 buletine de vot au refuzat sa voteze.

E clar deci ca votul in favoarea interzicerii aministierii coruptilor, si ce mai era pe acolo, va fi de peste 90%.

Doar că asta nu conteaza. 🙂

Fiind consultativ, rezultatul său va trebui sa treaca mai intai de votul parlamentului. Care parlament nu are nicio legatura cu rezultatul alegerilor europarlamentare de azi.

In caz ca ati uitat, acolo functioneaza de minune o alianta formata inainte si dupa alegerile din 2016, care voteaza dupa cum ii dicteaza cativa lideri cu probleme mai mult sau mai putin penale.

Presupunand insa prin absurd ca alesii nostri vor avea un puseu de constiinta si vor vota ce a vrut poporul, mai ramane Curtea Constitutionala, care ar putea gasi cateva incompatibilitati ale celor scrise in buletinele din urne cu prevederile Constitutiei Romaniei, incompatibilitati despre care am scris si eu aici.

Un referendum inutil, ca cel cu 300 de parlamentari

Va mai amintiti cum, in toamna lui 2009, odata cu alegerea presedintelui, noi poporul am hotarat ca vrem un parlament unicameral cu maxim 300 de reprezentanti?

Atunci prezenta la vot necesara pentru validare a fost de cel putin 50% + 1 si cu toate astea electoratul s-a mobilizat, si intr-o proportie de 72,32% a hotarat ca da, vrea mai putini paraziti in parlament.

Iar rezultatul a fost că urmatorul parlament, rezultat dupa alegerile din 2016, a fost cel mai umflat din istorie, avand nu mai putin de 588 de senatori si deputati, fata de 470 cat avusese pana atunci.

Rezultatul s-a datorat redistribuirilor si faptului ca rezultatul referendumului din 2009 a fost o hartie igienica moale pentru parlamentarii de atunci.

Aşa că la noi justitia va functiona in continuare in acelasi mod traditional românesc: pana se clarifica cine detine puterea cu adevarat, dosarele marilor corupti vor mai avea multe amanari succesive.

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.