miorita capacitate

Mioriţa, sursa tuturor problemelor noastre

V-am mai zis că nu mă preocupă politica, dar cea mai recenta propunere de a scoate Mioriţa din manuale, venită din partea unui politician vestit, mi-a deschis brusc glanda creativă.

Cum bine ati observat, am scris „cea mai recenta” si nu „ultima” sau „cea de pe urma”, pentru ca, asa cum stiti, nu este prima si cu siguranta nu va fi nici ultima data cand se va propune alungarea oitei vorbitoare din programa scolara, din viata noastra, din folclor si din patria noastra minunata si multimilenara.

Acum vreo cativa ani ajunsesem sa dam vina pe ea pentru ca echipa nationala pierduse in ultimul minut din prelungiri un meci care ne-ar fi calificat la mondiale.

Cum ar veni, scapam de Miorita, scapam de blestem.

De aceea, imediat cum nu o sa mai poata intra vreun copil de a opta in contact cu ea, autostrazile vor brăzda tara in lung si-n lat, spitalele vor straluci de curatenie si se vor inmulti ca iepurii, iar coruptia va disparea subit, lasand DNA-ul de izbeliste.

Dar, dragi romani, nu stiu cum de nu v-ati dat seama de asta pana acum. Nu de cele pe care vi le-am scris mai sus, ci de faptul ca Miorita nu o sa poata fi niciodata disociata de români.

Mioriţa este însăşi Biblia românilor.

Asa cum fiecare popor isi are mantuitorul, profetul, presedintele, imparatul, faraonul, omul providential, care intr-un anumit moment al existentei sale l-a ridicat si l-a adus in prim-planul istoriei, asa avem noi oaia asta care a inceput deodata sa ne prezica viitorul. Ce poate fi mai tare de atat?

Miorita este in fiinta noastra, este felul nostru de a fi, este filosofia noastra existentiala. Este singurul mod in care ne putem inchipui viata, urmarita de fatalitati insurmontabile, carora nu are niciun rost sa le opunem vreo rezistenta, pentru ca oricum sunt mai puternice decat noi.

O sa ne omoare? Ce sa facem acum, sa ne luptam, sa facem ceva sa o evitam, sa fugim din calea ei? Nooo, n-are rost, las-o asa, oricum o sa murim cu totii pana la urma, de ce sa mai…

Hai mai bine sa ne pregatim cum se cuvine, si cand o sa vina sa avem deja totul pus la punct asa cum e datina strabuna, cu pasarele mii si stele faclii, si dupa aia mai vedem noi. Important e ca am aflat din timp, ca de restul se ocupa maicuta batrana.

Asa ca dragii mei, luati aminte la ce va spun acum: poti scoate Miorita din manual, dar nu poti scoate creierul de oaie din capul românului!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.