tu sau dumneavoastra

Tu sau dumneavoastră?

Nu stiu altele cum sunt, dar eu, cand sunt nevoita sa intru intr-o discutie cu o persoana necunoscuta, ma adresez exclusiv cu dumneavoastra.

Iar inainte ca sa-mi sariti in cap cu totii ca e normal asa ceva, pai cum ai vrea sa ii vorbesti daca nu-l cunosti, cu „boule”, mai adaug si fapul ca folosesc pronumele de politete si in cazul minorilor si al celor de etnie rromă (adica ţigani, ca sa inteleaga toata lumea corecta politic).

Ei, ia spuneti-mi voi acuma, de cate ori v-ati adresat cu dumneavoastra unei ţigăncuşe de 15 ani? Hai ca v-am facut la faza asta, nu-i asa? 🙂

Bun, si acuma o sa ma intrebati de ce. Răspunsul este că aşa m-am obisnuit.

Doar că obisnuinta asta are si un revers.

Partea proasta e ca ma astept ca toti necunoscutii carora le adresez o intrebare plina de politete sa imi raspunda cu aceeasi moneda pe care scrie, ati ghicit, tot „dumneavoastra”.

Si, asa cum va asteptati, acest lucru nu se intampla de fiecare data. Iar aici nu ma refer la cei de la care nu am aceasta pretentie (vezi ţigăncuşa de 15 ani de mai sus) sau la cei care ocupa nu stiu ce functii in unitatile prin care mişun si eu mai des (profesori sau şefi babani).

Nu, lucrul asta se intampla de multe ori chiar si in viata de zi cu zi.

Ma duc la şaormărie si cer ceva bun, cu de toate. Şaormistul, curios:

– Iti pun si ceapa?

Nu, dobitocule, nu ma intereseaza ceapa ta, ci doar sa mi te adresezi la fel cum am facut-o eu.

– Da, pune daca ai!

Şaormistul face ochii mari, zgariat pe urechi pana la sange, in timp ce eu ma fac ca ploua. Ei, ia zi, suna bine ca cineva sa te ia la per tu, cand nu are nici cea mai vaga idee de ce persoana importanta esti tu?

Nasol, nu? Ei afla ca nu numai pentru tine e nasol. Sentimentul e reciproc, mai ales cand eu ti-am vorbit cu dumneavoastra.

Sigur, eu sunt mult mai tanara decat tine, dar probabil am mult mai multa scoala. Iar in mod normal, niciunul dintre aceste criterii nu ar trebui sa conteze, atata timp cat nu ne cunoastem, si nici nu avem de gand sa aflam ceva unul despre altul.

Asa că daca nu vrei sa fii şaormerist, respecta-i pe cei care te respecta.

Alege sa fiţi un domn, nu sa fii un domn!

2 comentarii la „Tu sau dumneavoastră?

    1. Huse Laptop

      Te mulezi… 🙂 Normal ca vorbesti la persoana a 2-a. Nu poti vorbi cu cineva la persoana intai sau a treia. Altceva ai vrut tu sa spui, dar nu ti-a iesit 😛

      Răspunde

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.