vot fara penali functii publice

Care va fi întrebarea de pe buletinele de vot la referendumul #farapenali

Asadar, dupa ce a trecut de la statusul „aproape hotarat” la „este cert”, nea Ioha ne-a pus in fatza faptului implinit: cine voteaza la europarlamentare poa’ sa-si dea cu parerea si despre justitia cea românească.

Acuma nu voi mai insista prea mult asupra subiectului in sine, intrucat opinia mea despre referendumul #farapenali o stiti, la fel ca si pe cea despre politica in general.

Ceea ce incerc eu sa va lamuresc aici este cum va arata buletinul de vot pe care il vor introduce in urna toti cei convinsi ca votul lor la acest referendum va baga imediat la zdup toti pesedisti corupti, cu tot cu penelisti, udemeristi si de ce nu, chiar usereplusisti, daca nici astia n-o sa stea cu labele departe de borcanul cu miere.

Ei bine dragii mei, avand in vedere tristele experiente similare de la ultimele doua referendumuri ratate, eu cred ca intrebarea de pe butetinul de vot va arata dupa cum urmeaza:

a) daca acest referendum va fi unul consultativ, asa cum aproape sigur se coace, atunci intrebarea ar putea sa sune cam asa: „Sunteti de acord ca persoanele care au fost condamnate penal definitiv sa nu poata ocupa functii in administratia de stat centrala si locala?”

Evident, toata lumea va vota „DA”, exceptand un nene cu mustata si familia lui, care se va simti cu musca pe caciula. La fel de evident, toata hartia consumata in acest caz pentru buletinele de vot ar fi valorat mai mult daca era folosita pentru fabricarea unei role imense de hartie igienica, cu care sa se stearga la gura toata clasa politica romaneasca care o sa faca ceva pe votul tau liber si corect exprimat.

Pentru că, fiind consultativ, referendumul va fi la mâna parlamentarilor daca sa fie transpus sau nu in lege organica si ghici ce? Nu va fi transpus, asa cum nu a fost nici ăla cu maxim 300 de chiparoşi intr-un parlament unicameral.

In cazul ăsta, toata lumea va avea de castigat: Iohannis, pentru ca a facut tot ce-i sta in puterile lui de presedinte schior ca sa scape tara de corupti, Dragnea, pentru că va avea drumul liber sa candideze la orice functie publica vrea Irinuca lui, si toata clasa politica mai mult sau mai putin penala pentru că, iată, i-a facut mendrele electoratului care a vrut referendum pe justitie.

Cum ar veni, s-a rezolvat, nu se poate.

Evident, nu am inclus in „toata lumea” si pe restul lumii, adica prostimea care chiar isi inchipuie ca ducandu-se la vot va schimba ceva in bine. Si astfel ajungem in cazul

be) referendumul va avea ca scop revizuirea Constitutiei, adica o sa scrie explicit acolo intr-un articol separat cum că „penalii n-au voie candideze” asa cum scrie si că „nimeni nu e mai presus de lege” (ha-ha!).

In cazul ăsta, intrebarea va fi exact ca la cea privind familia traditionala, adica: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma aprobată de Parlament?”

Si de aici va incepe dansul: care e legea aprobata de Parlament? Pai du-te tu, votant onest de la tzară si cumpara ultimul numar din Monitorul Oficial al Romaniei, sau fă-ţi un abonament online si citeste pe net.

Apoi, asa cum am invatat din experienta anterioara, pentru ca rezultatul sa fie validat trebuie ca la referendum sa se prezinte cel putin 30% din cetatenii cu drept de vot, iar voturile valide sa reprezinte cel putin 25% din numarul acestora.

Acuma, avand in vedere ca referendumul va fi in aceeasi zi cu alegerile europarlamentare, procentul de 30% pare usor de atins, insa asta doar in teorie. In practica, trebuie sa tinem seama de faptul ca la europarlamentarele din 2014 prezenţa la vot a fost de numai… 32,44%!

OK, presupunand ca se va atinge din nou acest prag minim, mai ramane de vazut daca toti cei care vor vota pentru Parlamentul European vor vota si pentru referendum si daca din acestia se va atinge majoritatea necesara revizuirii Constitutiei. N-aveti voi idee cati vor pune stampila pe „NU” cand vor ramane singuri cu constiinta lor in cabina de vot.

Iar la cele de mai sus adaugati ca scrutinul se va desfasura cel mai probabil intr-o singura zi si nu in doua ca precedentul, că in social media vor circula aceleasi intoxicari cu „nu votez la referendumul lui Iohannis/Dragnea”, „cine stie pentru ce lege ma pun astia sa-mi dau acordul, ca sa mai fure ei si sa scape”, „cate spitale si autostrazi se puteau face cu banii cheltuiti pe referendumul asta” si alte asemenea probleme existentialo-filosofice.

Asa că, dragii mei, eu zic că acuma sunteti pe deplin informati in legatura cu acest subiect delikat, ca si cu motivele pentru care eu una voi merge sa imi aleg europarlamentarul preferat, dar nu voi vota si la referendumul #farapenali.

Asta nu inseamna ca si voi trebuie sa faceti la fel. 🙂

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.