anaf spv

Statul îşi mută birocraţia pe Internet

A sosit vremea, ca in fiecare an, sa-mi completez declaratia de impozit pe venit. Si, tot ca in fiecare an, sa intru in contul meu de SPV (spatiu privat virtual) ca sa imi rezolv toata treaba de acolo, pentru ca incerc sa intru cat mai putin in contact nemijlocit cu statul.

Deloc, daca s-ar putea, ar fi perfect.

Numai ca nu se poate. Se pare că statul, cel putin ăsta românesc, are o placere sadica de a te vedea pe tine, cetatean care ii platesti existenta, cum te tarasti pe ploaie si pe canicula ca sa ii pupi varful bocancului cu care mai apoi iti va da un sut in fund drept multumire pentru donatiile lunare sau anuale.

Caci ce altceva decat donatii pot fi considerate impozitele si taxele pe care le platim, cand nu vedem in schimbul lor decat niste chitante? N-ar putea sa creeze mai repede o retea IT completa, astfel incat sa-mi pun datele cardului pe net si sa scap de toata fiscalitatea aberanta cu un singur click?

Dar cand statul nu este in stare nici sa incaseze, ce pretentii mai ai sa stie sa cheltuiasca cu folos?

anaf spv

Dar hai ca m-am mai linistit si ma intorc la ceea ce voiam sa va povestesc cu SPV. In primul rand contul nu mai poate fi accesat. Poti sa accesezi doar un link al noii declaratii de impozit anticipat pentru anul in curs la un loc cu realizatul pe anul anterior. Bine macar ca nu mai trebuie sa completezi doua nebunii de astea.

Link-ul ăsta te duce undeva unde trebuie sa-ti introduci credentialele pe care le aveai la contul tau de SPV, ca acolo sa gasesti doar un .pdf pe care trebuie sa-l completezi si sa-l incarci inapoi dupa ce l-ai validat.

Ma rog, l-am descarcat si am completat cu scarba tot ce ma privea din cele 12 pagini. Apoi l-am validat, l-am incarcat si adio, duca-se!

Dupa incarcare primesc automat o recipisa ca totul e OK, pe care o descarc si ies din cont.

Cand uitasem de toate astea, peste vreo doua zile, primesc un mail ca am recipisa cu nr…. in legatura cu declaratia mea de impozit si sa intru sa o descarc din contul meu SPV.

Care cont, ca nu mai exista link sa-l accesez? Intru din nou pe linkul cu declaratia, introduc user si parola, dar nu gasesc acolo decat declaratia mea depusa si instiintarea ca totul e OK. Ma deconectez si ies.

Ma uit la numarul de recipisa si vad ca e acelasi cu cel primit dupa doua zile pe mail. Nebunie curata.

Dau sa intru din nou pe linkul care acuma tine loc de SPV, dar primesc un mesaj de eroare, ca cica serverele ANAF au cazut pentru ca toata lumea le acceseaza si s-au supraincarcat. Ai dracu’ contribuabili, alta treaba n-au decat sa-si depuna declaratiile online.

Da’ ce bah, vi s-a urat sa mai stati la coada la ghisee?

Zi si tu ceva

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.