Cinco de Mayo

Copii, voi stiti ca astazi este 5 mai?

Ei, si? – veti spune poate. Uite, daca nu ne spuneai tu, ar fi trecut ziua asta pe langa noi fara sa avem habar ca mai exista si ea printre cele 365 din calendarul pe 2018.

Ei bine, dragii mei, aflati ca pe 5 mai 1862 o armata mexicana de numai 4000 de soldati a reusit sa invinga armata franceza de 8000 de soldati care venise sa le cucereasca tara. Razboiul a pornit datorita faptului ca presedintele mexican Benito Juarez a intrerupt pentru doi ani plata datoriei externe a tarii catre creditori.

Evident, a fost castigata doar o lupta, nu razboiul, pentru ca francezii au revenit un an mai tarziu cu 30.000 de soldati si au ocupat Mexicul pentru 3 ani, inscaunandu-l pe imparatul Maximilian.

Doar ca americanii au vazut in asta o incercare a europenilor de a sprijini Confederatia in Razboiul de Secesiune, asa ca au intervenit si au redat Mexicul mexicanilor.

De aceea, Cinco de Mayo este o sarbatoare importanta in Mexic si in sudul SUA pana in ziua de azi.

Si pentru ca ati avut rabdarea sa cititi pana la capat aceasta postare interesanta 🙂 ma tin de promisiunea de a va mai oferi niste muzica pe care unii si chiar unele o pot considera de colectie:

Acest articol a fost publicat în Platitudini și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.