La loto

Trec in fiecare zi pe langa loteria din cartierul meu.

Ma uit, e aproape plin tot timpul. Adica vara, iarna, dimineata, amiaza, nu mi s-a intamplat cred niciodata ca inauntru sa nu fie cel putin doi sau trei clienti.

Stau si ma minunez: ce spera sa obtina oamenii aceia intrand acolo? Adica da, lasand la o parte miliardele care ii asteapta pe toti, cum isi inchipuie cineva ca ar putea duce o viata normala imbogatindu-se peste noapte?

Tu, cititorule, ti-ai pus vreodata intrebarea asta? Ce ai face daca de la un salariu minim pe economie care nu-ti ajunge nici macar de tigari, te-ai trezi deodata cu cinci milioane cinci sute douazeci si trei de mii sapte sute paisprezece euro deja impozitati in casa?

Cum te-ai descurca tu cu banii astia? I-ai pune in banca? La ce banca? Ti-ai cumpara vile, masini? Cate, la ce ti-ar folosi? Ai pleca intr-o excursie in jurul lumii? Si apoi?

Poate nu iti este destul de clar, dar sa te imbogatesti peste noapte este poate o nenorocire mai mare decat aceea de a saraci peste noapte. Normal, daca ai deja o avere de cateva milioane, pe care ai facut-o cinstit, tu si familia ta in cateva generatii, alte cateva milioane sunt binevenite pentru ca stii ce inseamna riscul si investitiile.

Pentru ca da, asta e singurul lucru pe care il poti face cu atatia bani: sa-i investesti. Insa tu, un pensionar fara pensie speciala sau un agent de vanzari platit la comision nu concepi decat un singur lucru: sa-ti cumperi cat mai repede aia si ailalta. Dupa care o sa ajungi rapid mai sarac decat ai fost, pentru ca nu vei mai avea bani sa intretii tot ce ai cumparat, si nimeni nu va mai fi interesat sa cumpere la mana a doua toate proprietatile de care te-ai folosit tu.

Apropo, ati vazut macar un singur castigator la loto in topul Forbes?

Acest articol a fost publicat în Telenovela vietii și etichetat cu . Salvează legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.